Радикални ислам све већа пријетња

Aгенције
Радикални ислам све већа пријетња

Лондон - Бивши британски премијер Тони Блер изјавио је јуче да Запад треба да стави по страни размирице са Русијом и Кином и да се фокусира на пријетњу радикалног ислама.

Блер је истакао да борба против "радикализованог и политизованог виђења ислама" треба да буде најважнија тема за међународну политичку заједницу.

- Запад треба да буде спреман да пружи руку и сарађује са Истоком, а посебно са Русијом и Кином, у борби против исламског екстремизма - рекао је Блер.

Некадашњи британски лидер је навео да многи на Западу "зачудо не показују претјерано интересовање" да се одупру сили која "угрожава могућност мирног суживота у ери глобализације".

Блер, који је био британски премијер од 1997. до 2007. године, сада је изасланик за Блиски исток такозване мировне "четворке", коју чине САД, Европска унија, Уједињене нације и Русија.

Француски предсједник Франсоа Оланд изјавио је јуче да ће се влада борити против организација џихадиста које регрутује Французе да се боре у Сирији и да ће казнити све потенцијалне кандидате за одлазак у ту земљу.

Најмање 700 Француза се укључило у грађански рат у Сирији који бјесни већ три године и у којем је погинуло најмање 150.000 људи.

Присуство Француза у сиријском рату покренуто је недавно послије ослобађања четири француска новинара који су били годину у заточеништву у Сирији.

- Француска ће предузети све како би разувјерила, спријечила и казнила све оне који покушају да оду и ратују у Сирији, гдје им није мјесто - рекао је Оланд у говору у Институту арапског свијета у Паризу.

Министар унутрашњих послова Бернар Казнев изјавио је раније да ће план о мјерама против одласка Француза у Сирију бити ових дана примијењен.

- План предвиђа и успостављање механизма за спречавање одласка француских бораца у Сирију - рекао је Казнев и додао да ће посебна пажња бити посвећена одласку малољетника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана