RAF umalo srušila letonski avion

B92
RAF umalo srušila letonski avion

Nebo iznad Evrope se opasno uskomešalo, a poslije intervencije SAD aviona i praćenja ruskih, britanska avijacija se "sukobila" sa letonskim teretnim avionom.

Dva aviona britanske avijacije su zapretila obaranjem letjelice koja je u državnom vlasništvu Letonije, a kako prenosi Raša Tudej, koristili su supersoničnu brzinu i u nekoliko navrata presretali pravac kretanja teretnog aviona.

Odluku da se uđe gotovo pravi sukob na nebu britanska kontrola leta je donijela nakon što letonski avion nije odgovorio na pozive da se identifikuje, stvarajući paniku iznad južne Engleske.

"Dobio sam instrukcije od Vlade Njenog Veličanstva da vas upozorim da možete biti oboreni ukoliko ne odgovorite na naše zahtjeve", poruka je koja je proslijeđena posadi letonskog teretnog aviona.

Panika se stvorila i među građanima, koji su na društvenim mrežama pisali o velikoj buci koju proizvode avioni, zbog čega se pojavio i dodatni strah.

"Kako bi uspjeli da brzo reaguju, avionima je dozvoljeno da lete supersoničnom brzinom i to je razlog velike buke", naveo je portparol RAF.

Ipak, komunikacija među pilotima ostvarena je poslije pretnji obaranjem, a potom je u ranim jutarnjim časovima letonski avion "ispraćen" do londonskog aerodroma, gdje su saslušani članovi posade.

"Ustanovljeno je da je sve bilo u redu, a greška u komunikaciji je nastala uslijed promjene jurisdikcije u vazdušnom prostoru", navela je portparolka policije u Eseksu Ema Tomas.

U svijetlu prethodno iznetih konstatacija da su ruski avioni pojačali aktivnost iznad Evrope, u prvom trenutku su stizali podaci da se iznad Engleske nalazi letjelica ruske vojske, da bi potom ta formulacija promijenjena u "avion ruske proizvodnje".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana