RAF умало срушила летонски авион

Б92
RAF умало срушила летонски авион

Небо изнад Европе се опасно ускомешало, а послijе интервенције САД авиона и праћења руских, британска авијација се "сукобила" са летонским теретним авионом.

Два авиона британске авијације су запретила обарањем летjелице која је у државном власништву Летоније, а како преноси Раша Тудеј, користили су суперсоничну брзину и у неколико наврата пресретали правац кретања теретног авиона.

Одлуку да се уђе готово прави сукоб на небу британска контрола лета је донijела након што летонски авион није одговорио на позиве да се идентификује, стварајући панику изнад јужне Енглеске.

"Добио сам инструкције од Владе Њеног Величанства да вас упозорим да можете бити оборени уколико не одговорите на наше захтjеве", порука је која је прослijеђена посади летонског теретног авиона.

Паника се створила и међу грађанима, који су на друштвеним мрежама писали о великој буци коју производе авиони, због чега се појавио и додатни страх.

"Како би успjели да брзо реагују, авионима је дозвољено да лете суперсоничном брзином и то је разлог велике буке", навео је портпарол RAF.

Ипак, комуникација међу пилотима остварена је послijе претњи обарањем, а потом је у раним јутарњим часовима летонски авион "испраћен" до лондонског аеродрома, гдjе су саслушани чланови посаде.

"Установљено је да је све било у реду, а грешка у комуникацији је настала услijед промjене јурисдикције у ваздушном простору", навела је портпаролка полиције у Есексу Ема Томас.

У свijетлу претходно изнетих констатација да су руски авиони појачали активност изнад Европе, у првом тренутку су стизали подаци да се изнад Енглеске налази летjелица руске војске, да би потом та формулација промijењена у "авион руске производње".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана