Putinu na Svetoj gori ikona od 150 kg

Sputnjik
Putinu na Svetoj gori ikona od 150 kg

Moskva - Predsjednik Rusije Vladimir Putin u okviru svoje zvanične posjete Grčkoj, 27. i 28. maja, posjetiće Svetu Goru, navodi „Sputnjik".

Posjeta je planirana povodom hiljadugodišnjice ruskog prisustva na Svetoj Gori Atonskoj, a proslavi će, pored Putina, prisustvovati i ruski patrijarh Kiril.

Njihova posjeta Svetoj gori nazvana je „istorijskom".

Prema riječima ruskog patrijarha, „proslava treba da prođe tako da ne samo Rusija i Grčka, već i cio svijet da osjeti značaj duhovne tradicije pravoslavlja".

Pretpostavlja se da bi ovom prilikom Putinu mogla biti uručena i jedinstvena ikona — Panagija Patriotisa (Majka Božija Patriotkinja), ili Jedinstvo, koju su specijalno za ruskog predsjednika naslikali svetogorski monasi po blagoslovu ruskog patrijarha Kirila.

Kako je ranije saopšteno u Grčkoj, ona je „naslikana specijalno za Rusiju i njenog lidera kao zahvalnost za njen doprinos očuvanju pravoslavne tradicije i razvoju Evrope".

Ova ikona je jedinstvena ne samo zbog izrade, već i zbog veličine — 2,3 metra sa 1,8 metra, a teška je 150 kilograma. Još je zovu i Jedinstvo, pošto sadrži citat iz Jevanđelja — „Da svi jedno budu".

Očekuje se da će ruski predsjednik tokom boravka u Grčkoj posjetiti najveće svetinje Svete gore, a prije svega Manastir Svetog Pantelejmona, poznat i pod imenom Rusikon.

Ovaj ruski manastir se već vijekovima smatra neprocenjivom duhovnom riznicom ruskog naroda, njegovim nacionalnim ponosom, duhovnim i kulturnim uporištem.

Ponos manastira su biblioteka, koja je bila teško oštećena tokom požara 1959, i nekoliko neprocjenjivih relikvija, uključujući i mošti Svetog Pantelejmona.

Manastir se od 1988. godine, zajedno sa ostalih 19 svetogorskih manastira, nalazi na Uneskovoj listi svjetske baštine u sklopu spomenika srednjeg vijeka objedinjenih pod zaštićenom celinom Gora Atos.

Zanimljivo je takođe da je iguman manastira Svetog Pantelejmona, shimonah arhimandrit Jeremija, u oktobru napunio sto godina.

Shiarhimandrit Jeremija je najduže poglavar nekog manastira u Ruskoj pravoslavnoj crkvi — više od 35 godina.

Njega je Putin prošle godine odlikovao Ordenom Aleksandra Nevskog, a ranijim ukazima šefa ruske države on je bio odlikovan i ordenima Prijateljstva i Časti.

Prvi ruski monasi pojavili su se na Atosu još u vrijeme svetog ravnoapostolnog velikog kneza Vladimira, a na Svetoj gori zamonašio se i rodonačelnik ruskog monaštva Prepodobni Antonij Pečerski.

Inače, ovo će biti druga posjeta ruskog lidera ruskim manastirima na Svetoj gori.

Putin je prvi put posjetio Svetu goru 2005. godine. Istina, iz trećeg pokušaja.

Prvi put je želio to da učini 2001. godine, na početku svog predsjedničkog mandata. U dogovoreno vrijeme bila je takva oluja da se na ostrvo nije moglo stići ni brodom ni helikopterom. Među pravoslavnima se tada moglo čuti da Presveta Bogorodica nije htjela da ga pusti na svoju teritoriju zbog teških grijehova Sovjetskog Saveza.

Drugi put je morao da se vrati iz Grčke zbog terorističkog napada na školu u Beslanu, 2004. godine, pa je na Atos stigao tek 2005. On je bio prvi predsjednik Rusije koji je posjetio ovo za vjernike sveto mjesto.

Tada je ruski predsjednik rekao da je u Rusiji došlo do velikih promena i da se sada svaki čovjek, bilo koje nacionalnosti i vjeroispovesti, može vratiti svojim duhovnim korijenima.

Grčki mediji su tada dali značajan publicitet Putinovom dolasku, ističući da je riječ o „najznačajnijoj poseti jednog šefa države Svetoj gori u posljednjih nekoliko vijekova".

Putin će se, inače, tokom svog dvodnevnog boravka u Grčkoj sastati i sa grčkim predsjednikom Prokopisom Pavlopulosom i premijerom Aleksisom Ciprasom.

Očekuje se da će lideri dviju zemalja razgovarati o bileteralnim trgovinsko-ekonomskim odnosima i saradnji u oblasti investicija, uključujući i realizaciju zajedničkih projekata u sferi energetike i transporta.

Ovo će biti prva Putinova posjeta nekoj od zemalja Evropske unije u posljednjih pola godine.

Posljednji put ruski predsjednik je posjetio zemlju-članicu EU u novembru prošle godine, kada je učestvovao na konferenciji Ujedinjenih nacija o klimi u Parizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana