Путинов тајни план: Да ли Запад има одговор на ово

Агенције
Путинов тајни план: Да ли Запад има одговор на ово

"Киптовалута служила као "корисно средство” за избјегавање економских санкција са запада", кажу економски стручњаци.

О томе да Русија планира да уведе сопствену дигиталну валуту се причало још средином октобра, а сада је предсједник Владимир Путин наводно наложио руским званичницима да раде на развијању националне криптовалуте под називом "крипторубља”.

Према писању ФТ, Сергеј Глазев, економски савјетник предсједника, на састанку Владе рекао је да би криптовалута служила као "корисно средство” за избјегавање економских санкција са запада.

"Овај инструмент нам веома одговара за осјетљиве активности у име државе. Можемо да рјешавамо рачуне са нашим партнерима широм свијета без обзира на санкције”, каже Глазев.

Савјетник је наговијестио да ће крипторубља бити еквивалентна рубљи, али са обртом који ће бити "ограничен на одређени начин”, што омогућава Кремљу да прати његова кретања. Још увијек није јасно да ли ће криптовалуту издати централна банка Русије.

Раније је предсједник наредио својим званичницима у кабинету да осмисле оквир за успостављање и регулисање дигиталне валуте унутар Русије, што је учинио прошлог љета послије састанка са оснивачем етереума Виталиком Бутерином. У октобру 2017. године, Путин је надаље предвидио нове прописе око криптовалуте, укључујући и регистрацију рудара и примјену закона о хартијама од вриједности за почетне понуде новчића (ИЦО).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана