Путина је немогуће прислушкивати

Агенције
Путина је немогуће прислушкивати

Руски предсједник Владимир Путин, за 19 година на државним функцијама, никада није био прислушкиван. За то постоје једноставни разлози: он не користи паметни телефон, нема га на интернету, његови службени разговори су посебно шифровани.

Путину, за разлику од других свјетски познатих личности и институција, нико никада није хаковао личне податке, нити су са њим икада разговарали “телефонски хулигани”, лажно се представљајући, као што су то имали прилике да искусе други државници.

Руски лидер не користи паметни телефон ни апликације за слање порука, а веома ријетко користи интернет. Ако би стране обавјештајне службе или “телефонске шаљивџије” жељеле да стигну до Путина, морали би да му приђу веома близу.

“Чим узмете у руке паметни телефон, ви дајете потврду да сте спремни да све своје податке изнесете на увид јавности”, рекао је портпарол предсједника Руске Федерације Дмитриј Песков.

О важним темама Путин искључиво разговара путем заштићене телефонске линије, а заштиту је немогуће “провалити” јер се глас кодира у дигитални сигнал помоћу сложеног криптографског алгоритма.

Потребно је годину и по да се тај алгоритам дешифрује, а то је бесмислено чинити јер се током разговора алгоритам, по принципу случајног избора, више пута у различитим интервалима мијења. Систем су осмислили руски стручњаци за безбједност.

У таквом систему подаци се преносе помоћу фотона и, да би се препознали, потребно је промијенити њихово стање, што није могуће учинити непримјетно.

Током 2015. године за развој заштићене линије квантне везе и друге пројекте са квантним технологијама из руског буџета издвојено је 230 милиона рубаља, што је нешто више од три милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана