Путин уводи нови концепт спољне политике

Агенције
Путин уводи нови концепт спољне политике

Москва - Предсједник Русије Владимир Путин утврдио је нови концепт спољне политике Русије, у којем се истиче да приоритет треба да буде јачање међународног права.

У новом концепту спољне политике истиче се да је борба за доминацију у свијету тренд савременог свјетског развоја, док политика САД и њених савезника, у виду политичких и економских притисака, подрива регионалну и глобалну стабилност.


Такође, Русија очекује од САД да ће се на свјетској арени придржавати норми међународног права.

Када је ријеч о глобалном противракетном штиту САД, у концепту се наводи да он представља пријетњу, те да Русија има право да предузима адекватне мјере.

Поред тога, Русија се негативно односи ка ширењу НАТО-а и приближавању инфраструктуре ка њеним границама, иако је спремна за изградњу односа са Алијансом, али у равноправним условима, преноси "Спутњик".

"Европска унија остаје да буде важан економски и спољнополитички партнер Русије, а Москва је заинтересована за стабилно и предвидљиво партнерство", наглашава се у тексту.

Такође, наводи се да визни режим представља највећу баријеру када је ријеч о развоју односа, а укидање виза би постало импулс јачању сарадње.

Када је ријеч о Сирији, Русија се залаже за проналазак рјешења како би се сачувало јединство, независност и територијална цјеловитост земље, наводи се у документу.

Истовремено, главни циљ у борби против тероризма треба да буде формирање широке међународне коалиције.

У документу се истиче да ће Русија користити нове технологије како би ојачала позицију руских медија у свијету, али и заштитила сопствену информативну безбједност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана