Путин у Бечу: Санкције највише штете онима који су их иницирали

Агенције
Путин у Бечу: Санкције највише штете онима који су их иницирали

Русија је била суочена са тешкоћама због санкција, али је успјела да их превазиђе и ојача макроекономску стабилност, изјавио је руски предсједник Владимир Путин у Бечу.

Предсједник Аустрије Александер ван дер Белен поручио је да без Русије нема мира и рјешења проблема у Европи и свијету.

На заједничкој конференцији за штампу, Путин је објаснио да све политички мотивисане рестрикције и протекционизам не доносе коначна рјешења, а наносе штету свим странама.

Истакао је да су санкције уведене Москви нанијеле штету објема странама, “посебно онима који су их иницирали”. Додао је да је Русија била суочена са тешкоћама због санкција, међутим, успјела је да их превазиђе, па је не само вратила, већ и ојачала макроекономску стабилност.

Истакао је да су сви заинтересовани да се укину санкције, не само Русија, већ и ЕУ. Такође је негирао да постоји проблем вјеродостојности Русије, како критичари тврде.

Путин се заложио за даље продубљење односа двије земље, додајући да је трговинска размјена прошле године повећана за чак 40 одсто.

Изразио је задовољство што Аустрија подржава руске планове за проширење безбједности испоруке гаса, као што је пројекат изградње Сјеверног тока 2.

Подсјетио је да је Русија инвестирала до сада у Аустрију 25 милијарди долара, и да је тиме највећи страни инвеститор послије Њемачке.

Ван дер Белен: Мир у цијелој Европи могућ само уз Русију

Предсједник Аустрије подвукао је да је велики дио Русије јасно дио Европе и да се не ради о земљи која је ван европског континента.

- Знамо да је мир у цијелој Европи могућ само уз Русију. Низ регионалних и глобалних проблема може се ријешити само уз укључење Русије - истакао је Ван дер Белен.

Подсјетио је да ће Аустрија од 1. јула преузети предсједавање ЕУ и нагласио да Беч увијек покушава и да ће то радити и у будућности, да даје допринос смањењу тензија.

Указао је да је Русија важно тржиште за Аустрију, да су аустријске компаније у ту земљу инвестирале седам милијарди евра, а да су руске инвестиције у Аустрију три до четири пута веће.

На констатацију новинара да постоји критика да је Европа сувише зависна од руског гаса, одговорио је да таква критика долази из САД, и да је амерички течни гас три пута скупљи, због чега ће Европа наставити да се снабдијева из Русије.

Курц са Путином: Само заједно можемо напредовати

Ако Европа жели да се смањи мигрантски талас, који долази посебно из Сирије и тог региона, мора дати допринос да људи могу да се врате кућама, да имају нормалан живот у својој домовини, поручио је Путин, а аустријски канцелар Себастијан Курц је најавио да ће се Аустрија залагати да дође до напретка у односу ЕУ и Русије.

- Кроз интензивирање дијалога се надамо да ће доћи до напретка у односу ЕУ и Русије, као и напретка у Украјини, односно поштовања споразума из Минска, како би санкције могле постепено да се укину - нагласио је Курц, након састанка са Путином.

Курц је изразио увјерење да “само када смо заједно, а не једни против других, можемо напредовати на европском континенту”.

Овом састанку присуствовао је и вицеканцелар Хајнц Кристијан Штрахе.

Уочи посјете Путина, који је дошао поводом 50. годишњице од потписивања споразума о снабдијевању гасом из Русије, Штрахе је затражио од ЕУ да укине бесмислене санкције против Москве.

Долазак у Аустрију је прва билатерална посјета Путина једној земљи од када је положио заклетву након новог  предсједничког мандата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана