Путин рехабилитовао Татаре

Танјуг
Путин рехабилитовао Татаре

Москва - Путин потписао декрет о рехабилитацији кримских Татара и других етничких мањина које су биле угњетаване за вријеме власти Јозефа Стаљина у Совјетском Савезу.

"Потписао сам декрет о рехабилитацији кримских Татара, Јермена, Нијемаца, Грка - свих оних који су били угњетавани за вријеме Стаљинове репресије", рекао је Владимир Путин на састанку Државног савјета, пренио је Ројтерс.

Припадници татарске мањине, којих има 300.000 и чине око 15 одсто становништва Крима, прошлог мјесеца су изразили противљење припајању тог полуострва Русији.

Иначе, раније данас, руски предсједник је одобрио законске измјене за једноставније добијање руског држављанства за грађане бивших совјетских република који говоре руски. До измена је дошло послије руске анексије полуострва Крим у Украјини и тензија на истоку Украјине, која је насељена претежно становништвом које говори руски језик, пренијела је агенција Ројтерс.

Путин је такође, потписао федерални закон о заштити банкарских депозита на Криму и у Севастопољу током периода транзиције, пренијела је агенција Итар Тас с.

Државна Дума одобрила је тај закон 4. априла, а Савет федерације - 16. априла. Примена закона понудиће финансијску основу за заштиту депозита на Криму и понудиће повољан режим за интеграцију финансијских институција на Криму и у Севастопољу у правне и економске системе Руске Федерације.

Централна банка Русије наложила је да четири украјинске банке - "ПриватБанк", "ВАБ Банк", "Кјивска Рус Банк" и "Имексбанк" - обуставе операције на Криму, навела је агенција Итар тас с.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана