Putin prvi put o “raskolu crkve”: Biće ozbiljnih posljedica

Tanjug
Putin prvi put o “raskolu crkve”: Biće ozbiljnih posljedica

Moskva - Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će podjela među pravoslavnim crkvama izazvati “ozbiljne posljedice”.

On je to izjavio nakon odluke Carigradske patrijaršije da prizna autokefalnost ukrajinske pravoslavne crkve.

“Volio bih da naglasim jednu stvar: politizacija u tako osjetljivim područjima za sobom uvijek povlači najteže posljedice, prije svega za one koji to čine”, izjavio je Putin na forumu koji je u Moskvi okupio predstavnike ruske dijaspore.

Ovo je prvi put da je predsjednik Ruske Federacije progovorio o krizi izazvanoj priznavanjem autokefalnosti ukrajinske pravoslavne crkve, prenosi Slobodna Evropa.

Putin je osudio “pokušaje prekida veza” između Ruske pravoslavne crkve i njenih vjernika u inostranstvu.

“Naš zajednički zadatak pred ljudima je da očuvamo duhovno i istorijsko jedinstvo pravosljavlja”, ističe Putin.

Sredinom oktobra Carigradska patrijaršija priznala je nezavisnost ukrajinske pravoslavne crkve, čime je otvorila pitanje za milione vernike u toj zemlji, gdje Ruska pravoslavna crkva ima veliki uticaj.

Ruski patrijarh Kiril I odbio je da prizna odluku Carigradske patrijaršije i proglasio ju je najvećim raskolom u hrišćanstvu u posljednjih 100 godina.

Ruska pravoslavna crkva je zbog toga odlučila da prekine sve veze sa Carigradskom patrijaršijom. Pravoslavci u Ukrajini su podijeljeni, odnosno jedan dio njih pripada moskovskoj patrijaršiji, dok drugi dio je vjeran kijevskoj, samoproglašenoj patrijaršiji, nakon nezavisnosti zemlje 1992. godine, koju do sada nije priznavala nijedna pravoslavna crkva u svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana