Путин први пут о “расколу цркве”: Биће озбиљних посљедица

Танјуг
Путин први пут о “расколу цркве”: Биће озбиљних посљедица

Москва - Руски предсједник Владимир Путин рекао је да ће подјела међу православним црквама изазвати “озбиљне посљедице”.

Он је то изјавио након одлуке Цариградске патријаршије да призна аутокефалност украјинске православне цркве.

“Волио бих да нагласим једну ствар: политизација у тако осјетљивим подручјима за собом увијек повлачи најтеже посљедице, прије свега за оне који то чине”, изјавио је Путин на форуму који је у Москви окупио представнике руске дијаспоре.

Ово је први пут да је предсједник Руске Федерације проговорио о кризи изазваној признавањем аутокефалности украјинске православне цркве, преноси Слободна Европа.

Путин је осудио “покушаје прекида веза” између Руске православне цркве и њених вјерника у иностранству.

“Наш заједнички задатак пред људима је да очувамо духовно и историјско јединство правосљавља”, истиче Путин.

Средином октобра Цариградска патријаршија признала је независност украјинске православне цркве, чиме је отворила питање за милионе вернике у тој земљи, гдје Руска православна црква има велики утицај.

Руски патријарх Кирил I одбио је да призна одлуку Цариградске патријаршије и прогласио ју је највећим расколом у хришћанству у посљедњих 100 година.

Руска православна црква је због тога одлучила да прекине све везе са Цариградском патријаршијом. Православци у Украјини су подијељени, односно један дио њих припада московској патријаршији, док други дио је вјеран кијевској, самопроглашеној патријаршији, након независности земље 1992. године, коју до сада није признавала ниједна православна црква у свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана