Путин представио Трампу иницијативе за контролу оружја

Срна
Путин представио Трампу иницијативе за контролу оружја

Вашингтон - Предсједник Русије Владимир Путин представио је предсједнику САД Доналду Трампу током самита у Хелсинкију 16. јула низ конкретних иницијатива у вези са контролом оружја, укључујући забрану оружја у свемиру, пише лист “Политико”.

У руском документу под насловом “Дијалог о питању контроле оружја”, у који је “Политико” имао увид, предлаже се продужење такозваног Новог споразума о смањењу стратешког оружја на још пет година.


“У руском документу истакнут је велики број подручја у којима би двије земље могле да сарађују како би смањиле опасност од нуклеарног оружја и поново успоставиле бар дио изгубљеног међусобног повјерења”, пише лист.

У документу се сугерише да би Вашингтон и Москва требало да предузму кораке у вези са тензијама у источној Европи, уз спровођење војних активности, као и да повећају повјерење и транспарентност у војној сфери, пренио је ТАСС.

Документом се двије стране позивају да иницирају стручне консултације, како би препознале дестабилизирајуће врсте оружја, а предлаже се и започињање дијалога у формату “два плус два” министара одбране двије земље, као и шефова руске и америчке дипломатије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана