Путин послао војне плаћенике да штите Мадура

Агенције
Путин послао војне плаћенике да штите Мадура

Москоу тајмс и Ројтерс пишу да је Русија послала своје војне плаћенике у Венецуелу да чувају Николаса Мадура. Кремљ негира: У страху су велике очи.

Москоу тајмс и Ројтерс пишу, позивајући се надва анонимна извора блиска тим плаћеницима, да су приватни војници -уговорци, који изводе тајне мисије за Русију од Украјине до Сирије, одлетјели у Венецуелу прошле седмице.

Трећи извор рекао је за Ројтерс да се контингент руских плаћеника већ налази у земљи, али није могао да открије када су дошли ни која је тачно њихова улога.

Кремљ, који је подржао Мадура, за разлику од САД које су стале иза самопрокламованог предсједника Хуана Гваиде, је у међувремену све демантовао. Портпарол Кремља Димитриј Песков најприје је рекао да нема такве информације, а потом, дан касније, на питање руског ТВ-новинара да ли истина да "400 руских бораца штити Мадура", одговорио: "Наравно да не."

"У страху су велике очи", додао је Песков. Ипак, с обзиром на раније демантовање Кремља о руским плаћеницима у Украјини и Сирији, руски деманти могло би се узети с дозом скепсе, пише хрватски портал Index.hr.

Даље се наводи да су ти плаћеници који су наводно отишли у Венецуелу повезани са злогласном руском групом "Вагнер", о чијим су активностима у Украјини и Сирији, а према посљедњим извјештајима и у Африци, писали бројни медији. Ројтерс је тако, пишући о овој теми, својевремено интервјуисао на десетине плаћеника.

Ројтерс преноси и изјаву Јевгенија Шабајева, вође локалног огранка паравојне групе Козака повезане с руским плаћеницима, да је чуо да је око 400 плаћеника отишло у Венецуелу почетком прошле седмице, дан или два прије него што су почели нови протести опозиције у склопу којих се Гваидо прогласио предсједником.

Њихов циљ је, наводно, да заштите за сада актуелног предсједника венецуеле Николаса Мадура од могућих симпатизера опозиције у редовима венецуеланских сигурносних служби или војске. "Наредба је дошла у понедјељак да се формира група у Венецуели. Они су тамо да би заштитили оне на највишим стубовима владе", рекао је Шабаев.

Други извори су пак помињали мање бројке плаћеника, али тврде и да су ти руски плаженици у каракс отишли и прије предсједничких избора 2018, које су венецуелска опозиција и добар дио међународне заједнице прогласили намјештеним и нелегитимним.

Према јавно доступним информацијама, више руских државних авиона, путничких "Иљушина", али и теретних "Антонова", слетило је у Венецуелу или сусједне земље посљедњих седмица. Тако је "Иљушин-96", у власништву Кремља, слетио у Хавану прошле сриједу, а његова рута била је посебно занимљива: полетио је из Москве, затим слетио у Сенегал па продужио у Парагвај, да би на крају слетио у Хавану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана