Putin i Tramp – “tenzija, bez osmijeha”

Putin i Tramp – “tenzija, bez osmijeha”  16.07.2018 17:47 | Agencije

Helsinki - Predsjednik SAD Donald Tramp i ruski kolega Vladimir Putin su se sastali u Helsikiju, pojavili pred medijima, a potom otišli na razgovor iza zatvorenih vrata.

Sastanak iza zatvorenih vrata trajao je dva sata i deset minuta, prenosi Rojters.

Sastanak je umjesto planiranih 40 minuta trajao malo više od dva sata, a počeo je sa 55 minuta kasnije zbog kašnjenja ruskog predsjednika.

Kako ocijenjuju svjetski mediji, prvi bilateralni susret dvojice lidera je izgledao “tenzično”, da je rukovanje trajalo oko tri sekunde, te da gotovo nije ni bilo osmijeha.

Putin je stigao u Helsinki sa zakašnjenjem od oko pola sata, a kada je stigao u palatu, ka njemu je krenuo Tramp, koji je u Finskoj od nedjelje uveče.

Sastanak je održan u žutoj predsjedničkoj palati u Helsinkiju.

U prvoj prokolarnoj izjavi Putin je dobio prednost i istakao je da mu je zadovoljstvo što je sreo Trampa, dok je američki predsjednik čestitao kolegi na organizaciji Svjetskog prvenstva u fudbalu i predstavi koju je prikazala ruska selekcija.

 “Gledao sam malo... Sve je bilo divno urađeno. Imaćemo o mnogo čemu da razgovaramo, od trgovine, do Kine i našeg zajedničkog prijatelja predsjednika Sija. Imamo sjajne mogućnosti zajedno, ali godinama nismo bili saglasni. Slaganje je dobra stvar, svet hoće da vidi to”, rekao je Tramp.

“Tet-a-tet” sastanak Putina i Trampa se događa bez prisustva bilo kog drugog zvaničnika jedne ili druge države, pored njih u prostoriji su samo prevodioci.

Američki mediji su naveli da je predsjednik SAD izričito zahtijevao da razgovoru ne prisustvuje niko više.

Dvojica svjetskih lidera razgovaraju, oči u oči, u finskoj Predsjedničkoj palati, zdanju iz 19. vijeka, koje je svojevremeno bilo rezidencija ruskih careva u Finskoj.

Od situacije na Bliskom istoku, prije svega Sirija, ulozi Irana, zatim Ukrajini, gdje istok zemlje kontrolišu proruske snage, a tu su i zapadne sankcije Rusiji uvedene nakon aneksije Krima, navodno rusko miješanje u američke izbore, kao i stanje u kome se nalaze nukelarni sporazumi…

Inače, samit u Helsinkiju biće četvrti susret predsjednika Trampa i Putina od Trampove inauguracije u januaru 2017.

I mada neki posmatrači vide prednosti mogućeg približavanja SAD i Rusije, drugi su i dalje pesimisti jer smatraju da normalizacija odnosa najviše zavisi od rijašenja tri primarna pitanja: istraga specijalnog tužioca Roberta Malera o ruskom miješanju u američke izbore, nastavak sankcija Rusiji i pripajanje Krima Rusiji 2014 godine.

I prije nego što je počeo da razgovara s Putinom, Tramp je na svom Tviter nalogu napisao da odnosi SAF i Rusije nikada nisu bili gori.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica