Путин и Трамп – “тензија, без осмијеха”

Агенције
Путин и Трамп – “тензија, без осмијеха”

Хелсинки - Предсједник САД Доналд Трамп и руски колега Владимир Путин су се састали у Хелсикију, појавили пред медијима, а потом отишли на разговор иза затворених врата.

Састанак иза затворених врата трајао је два сата и десет минута, преноси Ројтерс.

Састанак је умјесто планираних 40 минута трајао мало више од два сата, а почео је са 55 минута касније због кашњења руског предсједника.

Како оцијењују свјетски медији, први билатерални сусрет двојице лидера је изгледао “тензично”, да је руковање трајало око три секунде, те да готово није ни било осмијеха.

Путин је стигао у Хелсинки са закашњењем од око пола сата, а када је стигао у палату, ка њему је кренуо Трамп, који је у Финској од недјеље увече.

Састанак је одржан у жутој предсједничкој палати у Хелсинкију.

У првој проколарној изјави Путин је добио предност и истакао је да му је задовољство што је срео Трампа, док је амерички предсједник честитао колеги на организацији Свјетског првенства у фудбалу и представи коју је приказала руска селекција.

 “Гледао сам мало... Све је било дивно урађено. Имаћемо о много чему да разговарамо, од трговине, до Кине и нашег заједничког пријатеља предсједника Сија. Имамо сјајне могућности заједно, али годинама нисмо били сагласни. Слагање је добра ствар, свет хоће да види то”, рекао је Трамп.

“Тет-а-тет” састанак Путина и Трампа се догађа без присуства било ког другог званичника једне или друге државе, поред њих у просторији су само преводиоци.

Амерички медији су навели да је предсједник САД изричито захтијевао да разговору не присуствује нико више.

Двојица свјетских лидера разговарају, очи у очи, у финској Предсједничкој палати, здању из 19. вијека, које је својевремено било резиденција руских царева у Финској.

Од ситуације на Блиском истоку, прије свега Сирија, улози Ирана, затим Украјини, гдје исток земље контролишу проруске снаге, а ту су и западне санкције Русији уведене након анексије Крима, наводно руско мијешање у америчке изборе, као и стање у коме се налазе нукеларни споразуми…

Иначе, самит у Хелсинкију биће четврти сусрет предсједника Трампа и Путина од Трампове инаугурације у јануару 2017.

И мада неки посматрачи виде предности могућег приближавања САД и Русије, други су и даље песимисти јер сматрају да нормализација односа највише зависи од ријашења три примарна питања: истрага специјалног тужиоца Роберта Малера о руском мијешању у америчке изборе, наставак санкција Русији и припајање Крима Русији 2014 године.

И прије него што је почео да разговара с Путином, Трамп је на свом Твитер налогу написао да односи САФ и Русије никада нису били гори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана