Путин: Запад и даље подржава исламисте

Агенције
Путин: Запад и даље подржава исламисте

Сочи - Руски предсједник Владимир Путин критиковао је данас Запад због пружања селективне подршке исламским екстремистима ради остваривања својих циљева.

Путин је рекао да је Запад био спонзор исламских екстремистичких група против којих се борио Совјетски Савез у Авганистану и да су из тих организација настали талибани и Ал Каида.

Запад се претварао да је слијеп за продор међународних терориста у Русију и државе централне Азије, оцијенио је руски предсједник.

"Нисмо то заборавили", рекао је Путин, преноси ТАСС.

Он је додао да су САД почеле да увиђају заједничку пријетњу од тероризма послије напада од 11. септембра 2001. године, када је Русија била једна од првих земаља које су подржале амерички народ и његову власт.

"У разговору са америчким и европским лидерима, више пута сам рекао да је неопходна заједничка борба против тероризма као глобалног изазова", рекао је руски предсједник и напоменуо да су се његови саговорици сложили, али да се временом "све вратило на старо".

Путин је рекао да је Либија постала упориште терориста послије уплитања у унутрашње послове те земље, а да је у Египту само "вољом и мудрошћу актуелног руководства" спријечен хаос и јачање екстремиста.

"У Сирији, као у прошлости, САД и њихови савезници почели су да директно финансирају наоружана лица и снабдијевају их оружјем", изјавио је Путин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана