Путин: Украјина најбратскија од свих нација

Агенције
Путин: Украјина најбратскија од свих нација

Москва - Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је данас да је излазак Украјине из политичке и економске кризе у националном интересу Русије и додао да је Украјина за Русију "најбратскија од свих нација".

"У нашем је интересу да имамо поузданог и предвидљивог партнера и сусједа", рекао је Путин на инвестиционом форуму "ВТБ Капитал Раша", пренио је Ројтерс.

Руски предсједник је у вези са тим изразио наду да ће парламентарни избори у Украјини, заказани за 26. октобра, омогућити повратак стабилности у тој земљи, наводећи да је то такође у интересу Русије.

Путин је истакао да ће избори доприњети стабилности у Украјини уколико званични Кијев буде гарантовао пуна права свим украјинским грађанима, што се, како наводи Ројтерс, очито односи на проруски оријентисане грађане на истоку Украјине, у Доњецкој и Луганској области. Они су, иначе, најавили да неће учествовати на изборима 26. октобра.

"Надам се да ће парламентарни избори у Украјини бити праведни и да ће у ту земљу коначно стићи дуго очекивана политичка стабилност", рекао је руски предсједник.

Званични Кијев оптужује Москву да се мијеша у унутрашње послове Украјине тиме што подржава проруске снаге на истоку земље, што Кремљ негира.

Могућа приватизација највећих енергетских компанија

Предсједник Русије Владимир Путин не искључује могућност приватизације пакета акција највећих енергентских компанија, рекао је он данас на форуму "Русија зове" у Москви.

Путин је подсјетио да је у предизиборним активностима говорио да ће се бавити приватизацијом, али је тада "ставио у заграде енергетске компаније", пренио је Интерфакс.

Сада се ситуација мијења и "ја нисам сигуран да треба да очувамо ту позицију", казао је шеф државе. Он је додао да се сада разматра могућност изласка на тржиште с великим пакетима највећих руских енергетских компанија које се налазе под контролом државе.

Путин је такође рекао да ће власти наставити да се фокусирају на привлачење страних инвестиција. Напоменуо је и да неће бити масовне ревизије приватизације,  али у случају новонасталих питања о примјени закона приликом приватизације, она ће бити размотрена.

Руски предсједник сматра да су антируске санкције "потпуна глупост" и да ће имати негативне посљедице за глобалну економију.

Одговарајући на питања учесника инвестиционог форума  Русија зове, шеф државе је истакао да се Москва спокојно односи према ограничењима која су јој наметнута и да "није потребно да се задржавамо на томе".

При томе, Путин сматра да санкције нарушвају основне принципе Свјетске трговинске организације, подривајући повјерење у  међународне финансијске институцаје и валуте.

Русија намјерава да интензивира коришћење националних валута у трговању енергетским ресурсима, како с Кином, тако и са другим земљама, нагласио је руски предсједник.

Недавно је руска компанија Гаспромњефт реализовала пробну испоруку нафте у Кину за рубље, подсјетио је он и додао да ће се национална валута користити и у другим спољнотрговинским пословима, како са Кином, тако и са другим земљама.

Путин је на инвестиционом форуму истакао и да Русија не планира да уводи било каква девизна ограничења или ограничења у кретања капитала.

Он је указао да централна банка има довољно инструмената да обезбиједи финансијску стабилност, а да прелазак на циљану инфлацију и пливајући девизни курс не значи потпуно одбацивање интервенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана