Putin: Sve se danas promijenilo, a istraga o miješanju - katastrofa”

Tanjug
Putin: Sve se danas promijenilo, a istraga o miješanju - katastrofa”

Helsinki - Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov američki kolega Donald Tramp naveli su da su današnji razgovori u Helsinkiju bili veoma korisni.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je u Helsinkiju, nakon razgovora sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom, da su odnosi Rusije i SAD “u teškom stanju”, ali se nada da se dvije strane sada bolje razumiju.

Tramp ističe da odnosi dviju zemalja nikada nisu bili gori, ali da se poslije današnjih razgovora “sve promijenilo”.

Konferencija dvojice predsjednika održana je poslije razgovora i radnog ručka američke i ruske delegacije u Helsinkiju, prenosi finska državna televizija JLE. Vladimir Putin je istakao da se sa Trampom tokom razgovora nije saglasio oko svih stvari i dodao da su razgovarali i o Siriji.

“Zadovoljni smo razgovorima. Jasno, ostali su neki izazovi. Nadam se da sada bolje razumijemo jedni druge”, rekao je ruski predsjednik.

Jedna od tema bilo je i miješanje u američke predsjedničke izbore 2016. godine, ukazao je Putin i ponovio da se Rusija nikada nije miješala i da se nikada neće ni miješati.

Prema riječima ruskog predsednika, novi problemi povezani su sa terorizmom i svjetskom finansijskom situacijom.

“Kao najveće nuklearne sile odgovorni smo za nuklearno naoružanje”, rekao je Putin, podsjećajući da je Hladni rat odavno završen.

Kako se navodi, osim Putina i Trampa na konferenciji su prisutni svi članovi delegacija dvije zemlje, kao i Trampova supruga Melanija.

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je na konferenciji da konstruktivan dijalog sa Rusijom otvara nov put ka miru.

Tramp je rekao da je današnji sastanak početak jednog dugog procesa, uz snažni dijalog sa Rusijom.

“Naš odnos nikad nije bio gori nego sada”, rekao je Tramp, navodeći da se sada, poslije četvorosatnih razgovora u Helsinkiju, sve promijenilo.

Ocijenio je da je današnji dan bio veoma konstruktivan i da je sa Putinom dogovoreno da se razgovori nastave u budućnosti.

“Putin je dobar rival i to je kompliment”, rekao je Tramp, ističući da daje prednost diplomatiji i angažmanu, a ne konfliktu i neprijateljstvu.

Istakao je da se moraju pronaći načini za saradnju kako bi se dijelili zajednički problemi.

Govoreći o odnosima sa Rusijom, rekao je da su se promijenili i da su za aktuelni status bilateralnih odnosa odgovorne obije zemlje.

Naveo je i da je sa Putinom razgovarao o navodnom miješanju u američke izbore.

Prema njegovim riječima, američka istraga o ruskom miješanju je “katastrofa” za SAD, prenosi Rojters.

“Lako sam pobjedio Hilari Klinton”, rekao je Tramp i dodao da nije bilo dosluha.

Vjeruje i da su Putin i Rusija žele da okončaju problem koji se tiče zabrane nuklearnog oružja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odbacio je danas navode da je Moskva prikupljala kompromitujući materijal o američkom predsjedniku Donaldu Trampu ili njegovoj porodici.

Upitan na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa Trampom, Putin je te tvrdnje odbacio kao “čistu besmislicu”.

On je rekao da nije znao za Trampov dolazak u Moskvi prije nekoliko godina, a prije izbora 2016. godine, obolježenih optužbama da su se Rusi miješali u kampanju kako bi podržali Trampa, prenosi AP.

Agencija navodi da se Putin, bivši agent KBG, nasmijao na pomen da su ruske bezbjednosne službe pokušale da skupe inkriminišući materijal o biznismenima i upitao: “Da li stvarno mislite da pokušavamo da pratimo svakog biznismena”? On je rekao i da je želio da Tramp pobjedi na izborima, ali je negirao da se ruska država miješala u te izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana