Путин: Све се данас промијенило, а истрага о мијешању - катастрофа”

Танјуг
Путин: Све се данас промијенило, а истрага о мијешању - катастрофа”

Хелсинки - Руски предсједник Владимир Путин и његов амерички колега Доналд Трамп навели су да су данашњи разговори у Хелсинкију били веома корисни.

Руски предсједник Владимир Путин оцијенио је у Хелсинкију, након разговора са америчким предсједником Доналдом Трампом, да су односи Русије и САД “у тешком стању”, али се нада да се двије стране сада боље разумију.

Трамп истиче да односи двију земаља никада нису били гори, али да се послије данашњих разговора “све промијенило”.

Конференција двојице предсједника одржана је послије разговора и радног ручка америчке и руске делегације у Хелсинкију, преноси финска државна телевизија ЈЛЕ. Владимир Путин је истакао да се са Трампом током разговора није сагласио око свих ствари и додао да су разговарали и о Сирији.

“Задовољни смо разговорима. Јасно, остали су неки изазови. Надам се да сада боље разумијемо једни друге”, рекао је руски предсједник.

Једна од тема било је и мијешање у америчке предсједничке изборе 2016. године, указао је Путин и поновио да се Русија никада није мијешала и да се никада неће ни мијешати.

Према ријечима руског председника, нови проблеми повезани су са тероризмом и свјетском финансијском ситуацијом.

“Као највеће нуклеарне силе одговорни смо за нуклеарно наоружање”, рекао је Путин, подсјећајући да је Хладни рат одавно завршен.

Како се наводи, осим Путина и Трампа на конференцији су присутни сви чланови делегација двије земље, као и Трампова супруга Меланија.

Амерички предсједник Доналд Трамп рекао је на конференцији да конструктиван дијалог са Русијом отвара нов пут ка миру.

Трамп је рекао да је данашњи састанак почетак једног дугог процеса, уз снажни дијалог са Русијом.

“Наш однос никад није био гори него сада”, рекао је Трамп, наводећи да се сада, послије четворосатних разговора у Хелсинкију, све промијенило.

Оцијенио је да је данашњи дан био веома конструктиван и да је са Путином договорено да се разговори наставе у будућности.

“Путин је добар ривал и то је комплимент”, рекао је Трамп, истичући да даје предност дипломатији и ангажману, а не конфликту и непријатељству.

Истакао је да се морају пронаћи начини за сарадњу како би се дијелили заједнички проблеми.

Говорећи о односима са Русијом, рекао је да су се промијенили и да су за актуелни статус билатералних односа одговорне обије земље.

Навео је и да је са Путином разговарао о наводном мијешању у америчке изборе.

Према његовим ријечима, америчка истрага о руском мијешању је “катастрофа” за САД, преноси Ројтерс.

“Лако сам побједио Хилари Клинтон”, рекао је Трамп и додао да није било дослуха.

Вјерује и да су Путин и Русија желе да окончају проблем који се тиче забране нуклеарног оружја.

Руски предсједник Владимир Путин одбацио је данас наводе да је Москва прикупљала компромитујући материјал о америчком предсједнику Доналду Трампу или његовој породици.

Упитан на заједничкој конференцији за новинаре након састанка са Трампом, Путин је те тврдње одбацио као “чисту бесмислицу”.

Он је рекао да није знао за Трампов долазак у Москви прије неколико година, а прије избора 2016. године, обољежених оптужбама да су се Руси мијешали у кампању како би подржали Трампа, преноси АП.

Агенција наводи да се Путин, бивши агент КБГ, насмијао на помен да су руске безбједносне службе покушале да скупе инкриминишући материјал о бизнисменима и упитао: “Да ли стварно мислите да покушавамо да пратимо сваког бизнисмена”? Он је рекао и да је желио да Трамп побједи на изборима, али је негирао да се руска држава мијешала у те изборе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана