Путин: Ситуација у источној Украјини и даље тешка

Агенције
Путин: Ситуација у источној Украјини и даље тешка

Москва - Ситуација у источној Украјини и даље је тешка, али барем се градови не уништавају и цивили не убијају, изјавко је у четвртак руски предсједник Владимир Путин након састанка с италијанским премијером Матеом Ренцијем.

Путин је позвао обје стране у украјинском да сукобу да се "стриктно повинују" споразуму о примирју потписаном у Минску 12. фебруара. 

''Сигуран сам да је ово прилика за свеобухватно мировно рјешење и директан дијалог између Кијева и Доњецка у Луганска'', казао је. 

Описујући ситуацију у југоисточној Украјини као "тешку", руски предсједник је нагласио да су "барем борбе престале, људи се не убијају и градови се не разарају". 

Ренци је, са своје стране, изјавио да је Италија заинтерсована за брзо рјешење украјинског сукоба, у којем се владине снаге боре против милиција на југоистоку земље већ годину дана. Италијански премијер истакнуо је како је његова земља спремна да дијели своје огромно искуство у децентрализацији власти с украјинском страном, преноси РТ. 

''Мислим да је битно нагласити да су одлучујући кораци ка мирном рјешењу украјинског проблема направљени 12. фебруара у Минску'', нагласио је италијански премијер. 

Такође је уочио да рестриктивне мјере наметнуте Москви и контрамјере Русије изазивају проблеме за све земље умијешане у рат санкцијама. 

Ренцо је допутовао у Москву у оквиру дводневне источноевропске турнеје. Он је у сриједу посјетио украјинску пријестоницу Кијев. 

Током разговора с украјинским предсједником Петром Порошенком, он је нагласио да је Рим у потпуности предан очувању украјинског суверенитета и територијалног интегритета. 

''У потпуности смо се обавезали и заинтересирани смо да се мир врати у овај дио Европе'', наводи Ројтерс ријечи италијанског премијера у Кијеву. 

Након данашњег сусрета Путин је изјавио да се значај улоге "свих одговорних чланица међународне зједнице, посебно оних које имају значајан утицај код украјинских власти" у мирном рјешењу сукоба знатно повећао. 

У борбама на истоку Украјине од њиховог почетка у априлу прошле године погинуло је више од 6.000 људи и рањено је скоро 15.000, саопштио је у понедјељак Уред УН-а за људска права. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана