Путин: Русија ће успоставити свој властити интернет

Агенције
Путин: Русија ће успоставити свој властити интернет

Москва - Русија мора да се припреми за могуће покушаје Запада да јој ускрати приступ глобалној интернет мрежи на тај начин што ће успоставити своје “сегменте” веба, рекао је руски предсједник Владимир Путин.

“Мислим да ће земље Запада добро промислити прије него ураде тако нешто, али постоји теоретска могућност да Русији буде ускраћен приступ интернету и зато ми морамо да формирамо сегменте који неће зависити од некога са стране”, рекао је Путин, пренио је ТАСС.

Он је рекао да ће такав евентуални покушај нанијети огромну штету Западу.

Путинова изјава услиједила је дан након што је руски парламент подржао јаче контроле интернета против страног уплитања.

Путин: Ракете су нам такве да можемо да нападнемо из било које тачке

Брзина напредног руског наоружања је таква да омогућава да се њихови носачи размештају у неутралним водама, односно није неопходно да они буду смјештени у близини обала одређене државе, рекао је руски предсједник.

Брзина напредног руског наоружања је таква да омогућава да се њихови носачи размјештају у неутралним водама, односно није неопходно да они буду смештени у близини обала одређене државе, рекао је руски предсједник.

Према његовим ријечима, Русија и САД су у редовном контакту.

“У вези са Сиријом раде заједно. Да, има проблема, они стварају све више и више тих проблема, али има и механизама и инструмената за заједнички рад на тим проблемима”, навео је Путин.

“Надам се да ће они бити искоришћени како би се у свијету не би стварале нове кризе попут Карипске. За то нема никаквих основа”, нагласио је Путин.

Руски предсједник је негирао да је у току жестоки сукоб два система, налик оном који је постојао током “Хладног рата”.

“Постоје узајамне замерке, различити приступи решавању разних проблема, али то није повод да се ствар доводи до некаквог сукоба на нивоу Карипске кризе из 60-их година прошлог вијека”, додао је Путин.

Русија, према његовим ријечима, то не жели. “Ако неко тамо жели то, изволите. Ја сам данас рекао шта ће бити”, закључио је руски предсједник.

Обраћајући се Федералној скупштини Русије Путин је данас рекао да ће, уколико Вашингтон буде разместио у Европи ракете средњег и кратког домета, “то нагло заоштрити ситуацију у сфери међународне безбједности”. Према његовим ријечима, то ће бити озбиљна пријетња за Русију која ће бити принуђена да одговори симетричним и асиметричним мјерама.

Авангард – адекватан и асиметричан одговор на амерички ПРО

Руски предсједник је ракетни комплекс “Авангад” окарактерисао као адекватан и асиметричан одговор на систем противракетне одбране САД.

“Потребно нам је да одговоримо адекватно или асиметрично, али озбиљно. Који одговор се може сматрати управо таквим? То је оно што представља 'Авангард'. То је кретање крстарећег лебдећег блока у чврстим слојевима атмосфере”, рекао је Путин.

Он је објаснио због чега је током обраћања Федералној скупштини Русије упоредио систем „Авангард” с првим вештачким сателитом Земље. „С тачке гледишта заштите безбедности то је потпуно иста ствар, апсолутно”, рекао је Путин и додао да је лансирање првог Земљиног сателита 1957. године, с тачке гледишта заштите безбједности, значило да је СССР добио средства за пренос нуклеарне муниције ка територији потенцијалног противника.

“То су балистичке ракете. Тиме је започет читав ракетни програм. Он се, наравно, и раније развијао… Али против балистичких ракета наши амерички пријатељи су смислили ПРО”, рекао је Путин.

Говорећи о систему “Авангард”, руски предсједник је нагласио да је његова брзина већа од 20 маха.

“И то је с тачке гледишта одбрамбене способности за нас исто, апсолутно исто, као и лансирање првог сателита”, навео је руски предсједник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана