Путин: Русија ће бити суверена земља или је неће бити

Танјуг
Путин: Русија ће бити суверена земља или је неће бити

Москва - Санкције неће моћи да “обуздају” развој Русије нити да је лише њеног суверенитета, изјавио је руски предсједник Владимир Путин и поручио да ће Русија или бити суверена земља или је неће ни бити.

“Не изненађује нас постојање неких ограничења и санкција, не плаши нас и никада нас неће натјерати да одустанемо од самосталног, сувереног пута развоја. Полазим од чињенице да ће Русија или бити суверена или је уопште неће бити и наравно, руски народ ће увијек изабрати прво”, рекао је Путин у интервјуу за Медијску корпорацију Кине уочи посјете тој земљи.

Како је казао, увођење санкција неће пореметити развој Русије, већ ће нанијети штету њиховим иницијаторима, а према његовом мишљењу, ограничења ће се постепено укидати, а односи Русије са земљама Запада нормализовати.

“Ми другог пута немамо, али схватамо да наши партнери овим ограничењима и санкцијама теже само једном - да обуздају развој. Уопште не сумњам да ништа од тога неће бити остварено”, рекао је он.

Руски предсједник је изразио увјерење да од овакве политике “прије свега губе они који је иницирају”.

“Полазим од тога да ће ипак превладати здрав разум, да ће сва незаконита ограничења штетна за развој свјетске економије бити постепено укинута и да ћемо нормализовати наше односе са свим партнерима, укључујући и са САД и другим земљама које су кренуле за њима и увеле ове санкције”, рекао је Путин.

Он је навео да се ипак нада да ће се односи нормализовати.

“На крају, надам се да ће односи бити нормализовани на овај или онај начин. Рачунам на добре и позитивне односе (са земљама Запада)”, закључио је он.

Говорећи о приоритетима на мјесту предсједника, Путин је додао да је приоритет његовог новог предсједничког мандата да консолидује имиџ Русије као земље која строго слиједи међународно право, преноси Спутњик.

“Ми ћемо посветити озбиљну пажњу нашем позиционирању на међународној сцени као земље која се придржава принципа међународног права, поштује интересе наших партнера и сигурно ће тражити поштовање наших сопствених интереса”, рекао је он.

Како је истакао, поред тога су приоритети и “даљи, постепени развој Русије, обезбеђивање економског раста, давање иновативног карактера нашој привреди, развој инфраструктуре, здравствене заштите, образовања и, наравно, осигурање безбједности”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана