Путин: Реаговаћемо ако се NATO приближи

Б92, Танјуг
Путин: Реаговаћемо ако се NATO приближи

Москва - Русија ће адекватно реаговати на приближавање војне инфраструктуре NATO-а границама Русије, изјавио је Владимир Путин.

Руски предсједник је на сједници Савјета за безбједност Русије у Москви рекао да снаге NATO-а "демонстративно јачају на територији источноевропских земаља".

"Шта се дешава? Фактички формација снага NATO-а на територији источноевропских земаља демонстративно јача, између осталог, у водама Црног и Балтичког мора", рекао је Путин а преноси Итар-Тас.

"Често нам говоре да је систем противракетне одбране одбрамбени. Уопште није, то је офанзивни систем, дио офанзивног одбрамбеног система САД, изнетог на периферију", казао је Путин.

"Шта год говориле наше стране колеге, добро видимо шта се у стварности дешава (...) Расту размјере и интензитет оперативне и борбене припреме (...) Неопходно је у потпуности и на вријеме реализовати све планиране мјере за јачање одбрамбене безбједности земље, укључујући Крим и Севастопољ, гдје фактички морамо поново да градимо војну инфраструктуру", рекао је Путин.

Руски предсједник је, притом, рекао да Русији и њеној територијалној цјеловитости тренутно не прети ништа.

"Никакве војне пријетње, пријетње суверенитету, територијалној цјеловитости земље, данас нема", рекао је он и додао да је за то гаранција "стратешка равнотежа снага у свијету".

Према његовим ријечима, Русија "строго поштује норме међународног права, своје обавезе према партнерима".

"Русија не улази ни у какве алијансе, и у том је у знатном степену залог нашег суверенитета", подвукао је Путин.

Предсједник Русије је изразио очекивање да ће и друге земље и савези уважавати националне интересе Русије, а да ће се спорна питања решавати "искључиво дипломатским путем, преговорима" и да се нико неће мешати у унутрашња питања Русије.

"Запад да притисне Кијев"

Владимир Путин каже и да би Запад требало да захтјева од Кијева да поштује прекид ватре за вријеме истраге о малезијском авиону који се срушио на истоку Украјине.

Руски предсједник вјерује да је неопходно да се утиче на Кијев како би поштовао прекид ватре, који би требало да траје за време истраге о авиону на лету МХ17 који се срушио на истоку Украјине у Доњецкој области.

Подсјетимо, украјински предсједник Петро Порошенко наредио је јуче да се обустави војна операција у пречнику од 40 километара од мјеста пада малезијског авиона на истоку Украјине.

"Дао сам наређење: одмах, у радијусу од 40 километара око мјеста несреће, украјинске трупе не смију изводити операције и не смију отварати ватру", рекао је Порошенко, а пренела агенција Интерфакс.

Међутим, упркос наређењу о обустави војне операције у близини мјеста несреће, настављена је акција Кијева на истоку Украјине. Пет цивила је погинуло, а 16 је рањено током протекла 24 сата у сукобима у Луганску, у југоисточној Украјини. Гранатирана су четири дела града. Виш од 20.000 објеката из три дистрикта остало је без струје, а више од 7.000 објеката је без воде и гаса.

Путин је, такође, рекао да су украјинске трупе напале јединице самоодбране близу Доњецка скоро у исто вријеме када су проруски активисти предавали црне кутије МХ17 међународним експертима.

"Тенкови су се пробили до жељезничке станице", рекао је Путин на сједници Савјета за безбједност Русије у уторак. "То је гранатирано. Међународни стручњаци нису могли ни да погледају кроз прозоре", додао је он.

Руски предсједник је рекао да ће Москва учинити све што може да се олакша истрага, а то укључује, како каже, и покушај Русије да утиче на антивладине снаге у источној Украјини.

Авион "боинг 777" компаније "Малезија ерлајнс", на лету од Амстердама до Куала Лумпура, срушио се 17. јула на истоку Украјине, у Доњецкој области, 60 км од руске границе, односно у зони сукоба проруских снага и украјинске војске.

Погинуло је свих 298 путника и чланова посаде - држављана 10 земаља, међу којима 192 Холанђанина и 10 Британаца. Украјинска влада и проруске снаге међусобно се оптужују да су испалили ракету земља-ваздух којом је, како се претпоставља, у четвртак увече оборен авион.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана