Путин: Одобрио сам обарање авиона са 110 путника

blic.rs
Путин: Одобрио сам обарање авиона са 110 путника

Москва: Руски предсједник Владимир Путин потврдио је да је 2014. године одобрио обарање путничког авиона који је, како му је речено, носио бомбу, а мета му је била церемонија отварања Зимских олимпијских игара (ЗОИ) у Сочију.

У двочасовном документарном филму "Путин", који је емитован у недјељу, руски предсједник појашњава у разговору са новинаром Андрејом Кондрашовим да су му безбједносни службеници 7. фебруара 2014. године, уочи церемоније отварања ЗИО, телефоном јавили да је отет авион на лету из Украјине ка Истанбулу и да отмичари захтијевају да слете у Сочи.

Кондрашов наводи да су пилоти турске авио-компаније "Пегазус" пријавили да један од путника посједује бомбу и да захтијева да летјелица промјени курс ка Сочију.

Према његовим ријечима, у авиону је било 110 путника, док је на стадиону у Сочију церемонији отварања ЗОИ присуствовало више од 40.000 људи.

Путин је затражио савјет од безбједносних званичника, који су му рекли да је према ванредним процедурама у сличним ситуацијама предвиђено обарање авиона.

- Рекао сам да дјелују у складу са планом - рекао је Путин, додајући да је непосредно послије тога дошао на стадион у друштву са званичницима Међународног олимпијског комитета.

Неколико минута касније Путин је добио нови телефонски позив у којем је обавијештен да је у питању лажна узбуна, да је путник био пијан и да је авион наставио лет ка Турској.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков потврдио је да су тачни наводи изнесени у овом документарном филму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана