Putin: Odlikovanja nemaju veze sa Ukrajni

Agencije
Putin: Odlikovanja nemaju veze sa Ukrajni

Moskva - Kremlj je saopštio da odlikovanja vojnim jednicama "nisu ni u kakvoj vezi sa događajima u Ukrajini", izvjestili su ruski mediji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je ranije tokom dana odlikovao nekoliko vojnih jedinica prestižnim titulama koje su se davale za herojska djela u Drugom svjetskom ratu.

Stručnjaci su taj gest ocjenili kao prećutno priznavanje miješanja ruske vojske u ukrajinsku krizu.

Osim toga, portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov odbacio je bilo kakvu vezu između odlikovanja i tekuće krize u Ukrajini.

"Mi znamo da ruske oružane snage, regularne jedinice, nisu imale i nemaju nikakvog učešća u tim događajima", naveo je Peskov.

Putin je u srijedu dodjelio počasne titule "Garde" padobranskoj brigadama i Puku za komunikacije.

Za vrijeme staljinističkog režima, titula "Garda" se dodjeljivala sovjetskim vojnicima koji su pokazili izuzetnu hrabrost u borbi.

Poslije raspada Sovjetskog saveza ta tradicija je nastavljena u ruskim oružanim snagama. Međutim, takva titula se ne daje u mirnodopskom periodu.

Ipak, Putin je potpisao dekret prema kojem su 11. i 83. padobranska brigada i 38. puk za komunikacije odlikovani za "junaštvo i hrabrost tokom oružanog sukoba za odbranu otadžbine i državnih interesa".

Stručnjaci smatraju da je takva formulacija neobična pošto Rusija zvanično nije uključena ni u jedan oružani sukob.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da to odlikovanje nema nikakve veze sa sukobom u Ukrajini, i da se nagrade odnose na prethodne sukobe kao što je bio rat u Čečeniji.

"Te jedinice su učestvovale u raznim operacijama u sovjetsko doba", rekao je Peskov Frans presu i dodao i da su neki vojnici služili na Kavkazu u čečenskom ratu.

Vojni analitičar Igor Sutiagin tvrdi da su odlikovane jedinice učestvovale u sukobima na istoku Ukrajine i dodaje da su počasne titule namijenjene za podizanje morala u ruskoj vojsci.

"Padobranske brigade su pretrpjele gubitke" u borbi protiv ukrajinske vojske, rekao je Sutiagin, stručnjak iz britanskog instituta za vojne studije (Royl United Service Institute).

Sutiagin je nedavno rekao da se 11. padobranska brigada ruske vojske, čija je baza u Sibiru, borila protiv ukrajinskih snaga u februaru u Donbasu. Analitičar je dodao da je druga, 83. padrobranska brigada, takođe bila u Ukrajini.

Politički analitičar Aleksandar Konovalov ocjenio je da Putin tim odlikovanjem želi da održi svoju popularnost u vojsci.

"Na taj način oni znaju da ih otadžbina nije zaboravila", rekao je Konovalov, direktor Instituta za stratešku analizu. Kijev i Zapad ne samo da optužuju Moskvu da šalje oružje proruskim separatistima na istoku Ukrajine, već da redovno šalje vojnike, što Rusija kategorički demantuje.

Moskva priznaje prisustvo "dobrovoljaca" u Ukrajini koji su navodno sami otišli da se bore u toj susjednoj zemlji. U ruskim i svjetskim medijima je objavljeno da njihovi rođaci kažu i da su neki od vojnika poginuli u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana