Путин: Одликовања немају везе са Украјни

Агенције
Путин: Одликовања немају везе са Украјни

Москва - Кремљ је саопштио да одликовања војним једницама "нису ни у каквој вези са догађајима у Украјини", извјестили су руски медији.

Руски предсједник Владимир Путин је раније током дана одликовао неколико војних јединица престижним титулама које су се давале за херојска дјела у Другом свјетском рату.

Стручњаци су тај гест оцјенили као прећутно признавање мијешања руске војске у украјинску кризу.

Осим тога, портпарол руског предсједника Дмитриј Песков одбацио је било какву везу између одликовања и текуће кризе у Украјини.

"Ми знамо да руске оружане снаге, регуларне јединице, нису имале и немају никаквог учешћа у тим догађајима", навео је Песков.

Путин је у сриједу додјелио почасне титуле "Гарде" падобранској бригадама и Пуку за комуникације.

За вријеме стаљинистичког режима, титула "Гарда" се додјељивала совјетским војницима који су показили изузетну храброст у борби.

Послије распада Совјетског савеза та традиција је настављена у руским оружаним снагама. Међутим, таква титула се не даје у мирнодопском периоду.

Ипак, Путин је потписао декрет према којем су 11. и 83. падобранска бригада и 38. пук за комуникације одликовани за "јунаштво и храброст током оружаног сукоба за одбрану отаџбине и државних интереса".

Стручњаци сматрају да је таква формулација необична пошто Русија званично није укључена ни у један оружани сукоб.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да то одликовање нема никакве везе са сукобом у Украјини, и да се награде односе на претходне сукобе као што је био рат у Чеченији.

"Те јединице су учествовале у разним операцијама у совјетско доба", рекао је Песков Франс пресу и додао и да су неки војници служили на Кавказу у чеченском рату.

Војни аналитичар Игор Сутиагин тврди да су одликоване јединице учествовале у сукобима на истоку Украјине и додаје да су почасне титуле намијењене за подизање морала у руској војсци.

"Падобранске бригаде су претрпјеле губитке" у борби против украјинске војске, рекао је Сутиагин, стручњак из британског института за војне студије (Royl United Service Institute).

Сутиагин је недавно рекао да се 11. падобранска бригада руске војске, чија је база у Сибиру, борила против украјинских снага у фебруару у Донбасу. Аналитичар је додао да је друга, 83. падробранска бригада, такође била у Украјини.

Политички аналитичар Александар Коновалов оцjенио је да Путин тим одликовањем жели да одржи своју популарност у војсци.

"На тај начин они знају да их отаџбина није заборавила", рекао је Коновалов, директор Института за стратешку анализу. Кијев и Запад не само да оптужују Москву да шаље оружје проруским сепаратистима на истоку Украјине, већ да редовно шаље војнике, што Русија категорички демантује.

Москва признаје присуство "добровољаца" у Украјини који су наводно сами отишли да се боре у тој сусjедној земљи. У руским и свjетским медијима је објављено да њихови рођаци кажу и да су неки од војника погинули у Украјини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана