Putin: Oborili avion zbog trgovine naftom sa ID

Agencije
Putin: Oborili avion zbog trgovine naftom sa ID

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je Turska oborila ruski avion suhoj-24 kako bi zaštitila svoju trgovinu naftom sa Islamskom državom, prenosi AFP.

Kako se navodi, Rusija je prikupila dodatne obavještajne podatke koji pokazuju da nafta iz postrojenja pod kontrolom Islamske države nakon toga ide u Tursku.

"Imamo razloga da vjerujemo da je odluka da se obori naš avion donijeta sa željom da se zaštite linije isporuke nafte ka turskoj teritoriji, odnosno prema lukama iz kojih se ona istovaruje u tankere", rekao je Putin.

Odgovarajući na pitanje da li Moskva želi široku anti-terorističku koaliciju, Putin je odgovorio da je Kremlj uvijek podržavao tu ideju.

"Međutim, to se ne može uraditi dok neki nastavljaju da koriste terorističke organizacije za svoje neposredne ciljeve", rekao je Putin, prenosi TAS S.

Ruski predsjednik je naglasio da se finansijska podrška teroristima u Sirji nastavlja.

"Nedavno smo imali dodatne izvještaje koji potvrđuju da se nafta sa teritorija koje kontroliše Islamska država isporučuje Turskoj u velikim količinama", naveo je Putin.

"Ima osnova da sumnjamo da je odluka da se sruši naš avion bila motivisana željom da se zaštiti trasa isporuke nafte do luka gdje se ukrcava na tankere, a da je odbrana Turkmena bila samo izgovor", kazao je ruski predsjednik.

Turska je 24. novembra iznad tursko-sirijske granice oborila ruski vojni avion, navodeći da je povredio turski vazdušni prostor, što je zvanična Moskva negirala.

Erdogan spreman da podnese ostavku

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da je spreman da podnese ostavku, ukoliko budu potvrđene tvdnje da je Turska otkupljivala naftu od terorističke organizacije "Islamska država".
Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je ranije da Moskva ima dokaze da je letjelica oborena radi zaštite dostavljača nafte iz terorističke organizacije "Islamska država" i da je crno zlato izvoženo u Tursku na industrijskom nivou.

Putin je naglasio da se finansijska podrška teroristima u Siriji nastavlja.

"Nedavno smo dobili dodatne izvještaje koji potvrđuju da je nafta sa područja pod kontrolom žIslamske državež isporučena u Tursku na industrijskom nivou. Imamo sve osnove da sumnjamo da je odluka o obaranju aviona motivisana namjerom da se osiguraju rute isporuke nafte u luke u kojima se tovari na tankere", dodao je ruski predsjednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana