Putin: Nikada nećemo isporučiti Ruse koje optužuju SAD

Tanjug
Putin: Nikada nećemo isporučiti Ruse koje optužuju SAD

Moskva - Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je da njegova zemlja nikada neće isporučiti nijednog od 13 Rusa koje su SAD optužile za miješanje u američke izbore.

Rusija "ne isporučuje svoje građane", istakao je Putin, misleći na odredbe ruskog ustava kojima je zabranjena ekstradicija ruskih građana drugim državama.

U izjavi za En-Bi-Si njuz, Putin je rekao da 13 Rusa "ne predstavljaju rusku državu" ili ruske vlasti, ističući da "nema ideju" šta su oni uradili.

Putin je naveo da bi američke vlasti trebalo da pruže određene podatke i da će Moskva biti spremna da ih ispita i razgovara o njima, preneo je AP.

Ruska agencija Tas je juče prenijela pojedine delove Putinovog intervjua za En-Bi-Si, navodeći da je rekao da Rusija mora najprije da analizira dokaze o krivici pojedinaca optuženih u SAD za miješanje u predsjedničke izbore 2016. godine, a da će potom donijeti nezavisnu odluku o tome da li su oni krivi ili ne.

Rusija ne može da odgovori na optužbe ako optuženi pojedinci nisu prekršili ruske zakone, istakao je Putin u intervjuu.

 "Uz sve dužno poštovanje lično vama (voditeljki Megin Keli) i Kongresu, morate imati ljude koji su stručni u oblasti prava, i to stoprocentno. A visokoobrazovani ljudi moraju da razumiju da mi u Rusiji ne možemo da krivično gonimo ljude ako oni nisu prekršili ruski zakon", objasnio je ruski predsjednik.

Kada je voditeljka rekla da i ona ima diplomu iz oblasti prava, Putin je ukazao da onda ona mora da shvati da je potrebno uputiti zvaničan upit javnom tužiocu Ruske Federacije.

"Dajte nam dokument, uputite nam zvaničan zahtjev. To mora da prođe kroz zvanične kanale, a ne kroz medije ili viku u Američkom kongresu", naglasio je Putin.

Vašington optužuje Moskvu za miješanje u predsjedničke izbore u SAD 2016, a istrage o navodnom miješanju trenutno su u toku pod pokroviteljstvom FBI-ja, specijalizovanih komiteta za obavještavanje u Američkom senatu i Predstavničkom domu, kao i osoblja specijalnog tužioca Roberta Malera.

Američki predsjednik Donald Tramp i ključni zvaničnici njegove administracije više puta su odbacili navode o dosluhu s ruskim izaslanicima tokom burne izbore trke, a i Moskva je u više navrata odbacila optužbe da je težila da utiče na tok izbora u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana