Путин: Ми вама уранијум, ви бомбардовали Југославију

  Путин: Ми вама уранијум, ви бомбардовали Југославију 20.10.2017 23:09 | Агенције

Сочи - Предсједник Русије Владимир Путин критиковао је САД зато што не испуњавају свој дио договора када су у питању међународни споразуми.

Он је додао да Москва неће излазити из таквих споразума, али је обећао "моментални, симетрични одговор", ако Вашингтон то уради први.

Говорећи на форуму о међународној политици "Валдаи" у Сочију, Путин је говорио о новој кризи која се тиче Каталоније, те је навео да је тежња за сепаратизмом почела када је Европска унија прихватила независност Косова.

Говорио је и о сукобу Русије и Украјине, те навео да би затварање граница између те двије земље довело до "нове Сребренице".

Међутим, осврнувши се на претњу америчког предсједника да ће повући САД из иранског нуклеарног споразума, Путин је говорио о програму "пребацивања" уранијума из Русије, односно растерећивању обогаћеног уранијума са еквивалентом од око 20.000 нуклеарних бојевих глава, како би се он користио као гориво у америчким електранама у периоду од 1993. до 2013. године.

Путин је то назвао једним од "најефикаснијих покушаја за разоружање у историји". Како је рекао, амерички званичници су тада имали 170 посјета руским постројењима.

"Са руске стране демонстрирана је потпуна отвореност и повјерење. Оно што смо добили заузврат је добро познато – комплетно занемаривање наших националних интереса, подршку сепаратизму на Кавказу, бомбардовање Југославије, инвазију на Ирак и тако даље", рекао је Путин.

Путин је додао, када су у питању међународни споразуми, да они не могу да се спроводе једнострано јер "америчка страна не ради ништа"© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица