Путин: Крим није Косово

Агенције
Путин: Крим није Косово

Москва - Руски предсједник Владимир Путин изјавио да Крим није руски зато што су Руси дошли и нешто отели, веć зато што је становништво само референдумом тражило да га приме у Русију.

"Крим је наш… Зашто наш? Не зато што смо ми дошли и нешто зграбили", рекао је Путин на засједању дебатног клуба "Валдај".

"Овдје влада демократија. Шта је демократија? То је власт народа. Како се она провјерава? Помоćу референдума, избора и тако даље. Људи су изашли на референдум на Криму и гласали: желимо да будемо а) — независни, сљедеćи корак — желимо да будемо дио Руске Федерације", објаснио је руски предсједник Владимир Путин, а преноси "Спутњик".

Путин је такође упоредио ову ситуацију са проглашењем независности Косова, када је одлука донијета без референдума, на основу гласања у парламенту, са чиме су се потом сложили сви који су подржавали распад бивше Југославије.

"Хајде да се расправљамо, погледамо документе УН и видимо шта је Повеља Уједињених нација, гдје пише о праву нације на самоопредјељење. Бескрајно ćемо расправљати. Али ми полазимо од воље људи који живе на овој територији", закључио је Путин.

Крим је поново постао дио Русије у марту 2014. референдумом одржаним након државног преврата у Кијеву. За уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто становника Севастопоља. Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом.

Влада Русије више пута је изјављивала да су становници Крима демократски, у складу са међународним правом и Повељом УН, гласали за уједињење са Русијом. Према ријечима предсједника Русије Владимира Путина, питање Крима је "коначно затворено".

(Спутњик)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана