Путин: Хоће да нас цијепају као СФРЈ

Б92, Танјуг
Путин: Хоће да нас цијепају као СФРЈ

Москва - Руски предсједник Владимир Путин каже да постоји жеља да се Русима и Украјинцима уради исто што и СФРЈ - да се "поцјепају на дјелиће и да се њима манипулише".

Путин није желио да директно оптужи некога за такве намјере, али је рекао да у свијету постоје "многе силе, а да се неке од њих плаше величине Русије".

Руски предсједник је у 12. годишњем телевизијском одговарању на питања грађана говорећи о Украјини навео и да Кијев "гура земљу у амбис тако што умјесто преговора, на своје грађане шаље тенкове и авионе".

Руски предсједник је одбацио и као бесмислене тврдње да се на истоку Украјине налазе руске трупе или спецјиалци и навео да је оружје подигло локално становништво како би се одбранило.

"Ти људи су локално становништво, а главни доказ је за то што су буквално скинули маске. Власти би требало да са њима разговарају како би рјешили проблеме, а не да тамо шаљу тенкове", рекао је Путин.

Путин је подвукао да је рекао западним партнерима да ти људи "не иду нигдје и да немају гдје да оду".

"Они су господари своје земље и са њима се мора разговарати", рекао је Путин.

Путин је посљедње потезе украјинских власти назвао "озбиљним злочином", а рекао је и да се до рјешења може стићи само компромисом, али да преговора са Кијевом неће бити "док се не призову свијести".

"Покретање војне операције је један од озбиљнијих злочина актуелних власти у Кијеву. Да ли су полудјели? Шаљу тенкове, авионе, оклопна возила, наоружање. На кога? На сопствени народ, да ли су заиста изгубили разум", рекао је он.

Путин је навео да контакти ипак постоје са властима у Кијеву, иако их Русија сматра нелегитимним.

Руски предсједник је рекао да је због свега најважније да се размишља о томе како да се изађе из ове ситуације и да се људима "пружи истински дијалог, а не само нека представа". Истакао је и да вјерује да су разговори у Женеви веома важни.

Руски предсједник је рекао и да се нада да они који су дошли на власт послије "пада Виктора Јануковича" схватају гдје воде своју земљу.

"Надам се да ће људи успијети да разумеју у какав амбис срља Кијев и да са собом вуче цијелу земљу", рекао је Путин.

Криза у Украјини је кључна тема у 12. Путиновом одговарању на питања грађана преко телевизије, а до почетка сесије је стигло више од два милиона питања.

"Било је специјалаца на Криму"

На питање о томе ко су људи у униформама без ознака на Криму, Путин је рекао да су у питању припадници "локалних одреда за самоодбрану", али је признао и да су они имали подршку руске стране.

"Руске трупе су биле на Криму прије референдума, јер је било неопходно да се омогући грађанима да сами донесу одлуке о региону. Наравно да су одреди за самоодбрану имали подршку руских војних лица. Они су дјеловали адекватно, као што сам већ рекао, веома одлучно и професионално", рекао је Путин.

Ипак, руски предсједник је рекао да то не значи да је Крим преузет силом, већ само да су на "адекватан начин, помоћу специјалних снага стоврени услови да становници Крима донесу одлуке".

Путин: Украјина починила »тежак злочин«

Москва - Предсједник Русије Владимир Путин рекао је данас да одлука Украјине да пошаље војнике на исток земље, умјесто да покуша да отвори дијалог са људима који говоре руски језик, представља "тежак злочин".

Путин је, одговарајући на питања грађана у директном телевизијском преносу, рекао да су разговори у Женеви о украјинској кризи "веома значајни" и апеловао на власти у Кијеву да преговарају са заједницама људи који говоре руски језик на истоку Украјине.

Путин је одбацио као "којештарије" тврдње да су руске снаге распоређене на истоку Украјине.

Он је рекао да се на истоку Украјине не налази ниједна руска војна јединица, нити инструктор.

"Русија жели да изгради конструктивне односе са Украјином и са Западом и нема намјеру да пријети својим партнерима", рекао је Путин.

Он је додао да је сигуран да Русија и Украјина могу да постигну компромис послије припајања Крима Руској Федерацији, јер, као сусједи, имају много заједничких интереса.

"Сигуран сам да ће доћи до узајамног разумијевања са Украјином. Ми не можемо једни без других", рекао је руски предсједник.

Он је додао да ће Русија убрзати процес преласка банкарског система Крима на рубљу и да ће бити потребно око мјесец дана за формирање банкарске мреже и отварање неопходних рачуна.

Предсједнику Русије упућено је око два милиона питања, а у центру пажње су Крим, Украјина као и домаћа друштвена питања, рекао је раније Путинов портпарол Дмитриј Песков.

Рим ће допринијети бољим односима са унијом

Москва се нада да ће Италија, која у јулу преузима предсједавање ЕУ, дати нови подстицај односима између Русије и држава Уније, изјавио је данас предсједник Русије Владимир Путин.

 "Видимо да је, упркос промјени владе и унутрашњим политичким процесима у модерној и цивилизованој земљи, став Италије према Русији добронамјеран и партнерски", изјавио је Путин одговарајући на питања грађана у директном телевизијском преносу.

Он је додао да се Русија нада да ће Италија допринијети новом подстицају за развој односа између Москве и ЕУ.

Италија ће 1. јула преузети предсједавање ЕУ од Грчке.

И Сноуден поставио питање Путину

Најтраженији узбуњивач на свијету Едвард Сноуден лично је данас поставио питање Владимиру Путину током телевизијског обраћања руског предсједника нацији.

То је био први јавни директни разговор Путина и Сноудена откад је Русија бившем сараднику CIA прошлог љета пружила уточиште, пошто је открио аферу масовног прислушкивања које спроводе Сједињене Државе.

Сноуден је путем видео линка питао Путина да ли и Русија прислушкује комуникације својих грађана, а Путин је то категорички негирао.

"Руске обавјештајне агенције користе специјалне технике да прислушкују телефонске разговоре и шпијунирају појединце само послије претходно добијене наредбе суда", одговорио је Сноудену.

Путин, бивши КГБ агент током совјетске ере, насмијао је и публику у студију кад је, ћаскајући са Сноуденом, примјетио: "Ви сте бивши агент. И ја сам имао везе са обавјештајном службом."

Путин је подвукао да не постоји неконтролисано надгледање комуникација руских грађана, као у Америци.

"Такав је наш закон и из тог разлога нема масовног шпијунирања у нашој земљи", нагласио је руски предсједник.

Расмусен тајно снимао разговор

Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да је генерални секретар NATO Андерс Фог Расмусен, у вријеме док је био дански премијер, снимао њихов приватни разговор и потом његов садржај доставио медијима.

Путин је навео да је Расмусен током једног сусрета понио диктафон са собом и тајно снимао њихов разговор, а потом га, без његовог одобрења, доставио медијима.

"Нисам могао да вјерујем својим очима и ушима - то је глупост", рекао је руски предсједник, а преноси агенција Итар тас с.

"Какво повјерење може да постоји послије таквог инцидента", упитао је Путин током телевизијског обраћања нацији у коме је одговарао на питања грађана.

Агенција подсјећа да је разговор о коме говори Путин могао да се догоди у периоду од 2001. до 2009. када је Расмусен био премијер Данске.

Москва није заинтересована за нову "гвоздену завјесу"

Предсједник Русије Владимир Путин рекао је данас да Русија неће себе изоловати од свијета новом гвозденом завјесом у совјетском стилу.

"Гвоздена завјеса је совјетски изум", рекао је Путин.

Он је додао да Русија нема намјеру да се затвори и изолује своје друштво од других.

На питање грађана у директном телевизијском преносу да ли је спреман да до краја живота остане предсједник, он је рекао да му то није намјера.

Говорећи о ситуацији на Криму, Путин је рекао да ће он потписати декрет о "рехабилитацији" кримских Татара и других народа Крима који су пропатили под Стаљиновим режимом.

"Припремамо декрет, ја радим на томе, као и моје колеге у Влади и предсједништву, на рехабилитацији кримских Татара", рекао је Путин.

Међу другим етничким групама на Криму, које су биле жртве репресије у вријеме Стаљина, а које ће сада бити рехабилитоване, су Јермени, Нијемци и Грци.

Широм свијета данас живи око пола милиона Татара поријеклом са Крима.

Осудио санкције

Руски предсједник Владимир Путин осудио је данас санкције западних земаља против групе Руса и Украјинаца и рекао да су оне уперене против људи из његовог блиског окружења.

Путин је рекао да су санкције онемогућиле супругу утицајног бизнисмена Гендаија Тимченка да плати операцију, јер јој је блокирана банковна картица. Тимченко је сувласник гасне компаније "Новатек".

"Наравно, то је кршење људских права и нема никакве везе са здравим разумом", рекао је Путин одговарајући на питања грађана у телевизијском преносу.

Он је додао да је можда у току покушај да он буде "главна мета санкција".

Путин је рекао да Русија не жели да се изолује на свјетској сцени и да остале земље одбијају да уваже ставове Русије.

"Често смо суочени са недостатком разумијевања наших ставова, а понекад и са неспремношћу да они буду схваћени. Генерално, немамо намјеру да сами себе изолујемо", рекао је руски предсједник.

Москва не инсистира на присуству у међународним организацијама  

Москва неће инсистирати на свом присуству у различитим међународним организацијама и неће слати никакве демарше, рекао је предсједник Русије Владимир Путин.

"Нећемо инсистирати на нашем присуству у неким међународним структурама, посебно ако су оне неспособне да буду независне и да формирају свој став о кључним међународним питањима", рекао је Путин, одговарајући на питања грађана у директном телевизијском преносу.

Он је истакао да ће Москва радити мирно и сталожено, наводи РИА "Новости".

Парламентарна скупштина Савјета Европе /ПАЦЕ/ искључила је Русију из управних тијела ове организације након руског припајања Крима и суспендовала њено права гласа и учешће у изборним посматрачким мисијама до краја године.

 Повјерење изгубљено прије кризе

Предсједник Русије Владимир Путин рекао је данас да повјерење између Русије и САД било изгубљено прије кризе у Украјини, али да он жели да обнови сарадњу двије земље.

"Да би се то постигло, САД морају да поштују интересе других, као и међународно право", рекао је Путин.

Он је додао да је, до одређене границе, повјерење изгубљено, али да Русија није за то крива.

"САД могу да интервенишу у Југославији, Ираку, Авганистану и Либији, али Русији није дозвољено да брани своје интересе", рекао је Путин одговарајући на питања грађана у директном телевизијском преносу.

Одговарајући на питање Едварда Сноудена, бившег службеника америчке Агенције за националну безбједност /НСА/, он је рекао да Русија не врши масовно прислушкивање својих грађана.

"Влада регулише комуникације у склопу кривичних истрага, али на масовном и неконтролисаном нивоу - ми то сигурно не дозвољавамо и надам се да никад нећемо", рекао је Путин.

Русија је прошле године одобрила азил Сноудену. 

Москва била приморана да дјелује

Предсједник Русије Владимир Путин рекао је да Москва никад није планирала војне операције на Криму и да је била спремна да гради односе у оквиру постојеће геополитичке реалности, али да је била приморана да дјелује јер су лица која говоре руски језик била у истинској опасности.

"Русија није планирала анексије и војне операције на Криму и била је спремна да изгради односе у оквиру геополитичких реалности", рекао је Путин, одговарајући на питања грађана у директном телевизијском преносу.

Он је додао да су Руси и лица која говоре руски језик била изложена  истинској и конкретној пријетњи.

"То је натјерало народ Крима да размисли о будућности и да се окрене Русији за помоћ и ми смо управо тиме и били вођени", рекао је Путин, преноси Итар-тас.

Он је додао да су на састанку руског Савјета безбједности сви подржали одлуке у вези са Кримом.

Према његовим ријечима, резултати референдума били су одлучујући у доношењу одлуке о припајању Крима.

Односи на највишем нивоу  

Руски предсједник Владимир Путин изјавио је данас да су односи, повјерење и сарадња између Русије и Кине, укључујући приступе међународним проблемима, достигли највиши ниво.

"Што се тиче наших односа са Народном Републиком Кином, они се развијају успјешно и сада су на високом нивоу без преседана - на нивоу повјерења и сарадње", рекао је Путин одговарајући на питања грађана у телевизјском преносу.

Путин је нагласио да ће односи Русије и Кине бити важан фактор у међународној политици, пренио је Итар-тас.

Он је додао да Москва не разматра питање војно-политичког савеза са Кином, јер је блоковски систем застарио.
"Не разматрамо организовање било каквог војно-политичког савеза са Кином. Свјетски систем блокова је застарио", рекао је руски предсједник.

Европа не може престати да купује руски гас

Предсједник Русије Владимир Путин рекао је данас да је за Европу немогуће да престане да купује руски гас и да се нада да ће бити постигнт споразум са Украјином о снабдијевању гасом.

"Продајемо гас у европским земљама и наше испоруке чине око 30-35 одсто. Да ли они могу да прекину да купују руски гас? Мислим да је то немогуће", рекао је Путин, одговарајући на питања грађана у директном телевизијском преносу.

Према његовим ријечима, транзит гаса преко Украјине је најопаснији елемент у систему снабдијевања Европе гасом.

Говорећи о политичкој ситуацији у Украјини, Путин је рекао да се актуелна предсједничка кампања у тој земљи одвија на неприхватљив начин и да Русија, ако се кампања настави на такав начин, неће уважити резултате гласања као легитимне.

"Предсједничка кампања се води на апсолутно неприхватљив начин. Ако се тако настави, ми онда, наравно, нећемо признати резултате тих избора", рекао је Путин.

Путин се нада да неће морати употријебити силу

Предсједник Владимир Путин није искључио слање руских трупа у четвртак на исток Украјине, али је рекао да се нада да неће морати и да ће се криза моћи ријешити дипломатијом.

‘’Подсјећам вас да је Вијеће федерације (горњи дом парламента) одобрило предсједнику право да употријеби војну силу у Украјини - рекао је Путин у телевизијском обраћању.

Руски предсједник Владимир Путин каже да постоји жеља да се Русима и Украјинцима уради исто што и СФРЈ - да се "поцијепају на дјелиће и да се њима манипулише".

‘’Истински се надам да нећу морати искористити ово право и да ћемо сва питања која нас притишћу ријешити политичко-дипломатским путем ‘’ додао је он.

 

Прошле године Путин говорио 4 сата и 48 минута

Извори у Кремљу нису могли да предвиде колико ће трајати данашње обраћање руског предсједника, али је Путин свих 12 пута говорио све дуже и дуже, а прошле године најдуже - четири сата и 48 минута.

Дужина програма зависи од предсједника, од тога колико активно питања буду упућивана, а извјесно је само да ће то трајати неколико сати, рекао је Песков, а пренијела руска агенција Итар-Тас с.

Према његовим ријечима, ове године многи грађани који су звали, изразили су подршку шефу државе поводом ситуације на Криму и Украјини. Нисам добио ниједан протест, ниједно неслагање (с Путиновим ставовима), рекао је Песков и истакао да је он лично погледао десетине хиљада питања упућених предсједнику.

"Народ каже - хвала ти за Крим! Многи су питали како могу да помогну, изразили своју намјеру да дају новчани прилог за изградњу моста у заливу Керче (веза са Кримом). И тај ентузијазам манифестован је у бројним апелима која могу само да пријају", рекао је Песков.

Ове године, грађани су могли Путину да се обрате телефонским позивом, смс поруком и имејлом, као и преко видеа.

Такође, овог пута и становници два нова ентитета, Крима и Севастопоља, могу да постављају питања и за њих је отворен посебан телефонски број, а позив се не наплаћује.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана