Путин: Евентуални напад на Сјеверну Кореју био би катастрофа

Путин: Евентуални напад на Сјеверну Кореју био би катастрофа 14.12.2017 14:27 | Агенције

Москва - Руски предсједник Владимир Путин рекао је да би посљедице евентуалног напада на Сјеверну Кореју биле катастрофалне и да се нада да ће превладати здрав разум.

Путин је рекао да се нада сарадњи са Вашингтоном у циљу рјешавања кризе на Корејском полуострву.

„Русија не прихвата нуклеарни статус Сјеверне Кореје“, рекао је Путин на годишњој конференцији за новинаре, додајући да су неки ранији поступци Вашингтона испровоцирали Сјеверну Кореју да прекрши споразум из 2005. године о смањењу нуклеарног програма.

Он је додао да вјерује да двије стране сада треба да прекину да погоршавају ситуацију.

„Немогуће је за САД да нађе све мете за напад на Сјеверну Кореју“, рекао је Путин.

Нема руске војске у Донбасу

Руски предсједник рекао је данас да у региону Донбаса, на истоку Украјине, нема руске војске и да је узрок трагедије у тој земљи државни преврат.

„Тамо су заиста формиране одређене јединице милиције које су спремне да одбију било какве војне акције против Донбаса. Ми сматрамо да то одговара интересима људи који живе на тој територији, у противном, кијевски национални батаљони би извршили покољ у Донбасу, као у Сребреници“, рекао је Путин.

Коментаришући приједлоге о мировној мисији у Донбасу, Путин је рекао да је ОЕБС одбио идеју да се припадници његове мисије наоружају због страха да ће одмах постати мете.

Русија није против тога да се САД укључе у нормандијски формат, додао је руски предсједник.
Ову групу чине Украјина, Русија, Њемачка и Француска.

Односи Москве и Вашингтона ће се нормализовати

Односи Русије и САД на крају нормализовати, али да је очигледно да амерички предсједник Доналд Трамп не може да побољша везе двије земље због одређених ограничења, рекао је Путин.

Путин је на годишњој конференцији за новинаре рекао да Русија види значајна постигнућа Трампове администрације.

Према његовим ријечима, САД и Русија треба да „прекину да се боре као животиње“, додајући да није на њему да оцјењује рад Трампа, већ ће то да учине амерички гласачи.

Путин је рекао да су приче о контактима Русије и предсједничке кампање Трампа измишљотине противника америчког предсједника.

„Они који су измислили те приче само наносе штету Америци“, рекао је Путин.

Он је додао да, ипак, постоји много ствари које могу да уједине Русију и САД.

„Русија и САД дијеле заједничке изазове, као што је тероризам“, рекао је руски предсједник.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица