Путин: Дозволили смо уједињење Њемачке, а НАТО нас је преварио и бомбардовао Југославију

Агенција
Путин: Дозволили смо уједињење Њемачке, а НАТО нас је преварио и бомбардовао Југославију

Москва - Русија је требало да предвиди велике геополитичке промјене широм свијета након уједињења Њемачке, али се показала неспособном за то, "једнострано губећи тло под ногама", рекао је руски предсједник Владимир Путин у интервјуу за документарац "Свјетски поредак 2018.".

"Не само што смо допринијели уједињењу Њемачке и повукли своје трупе, већ смо повукли и снаге других источноевропских земаља, очекујући, наравно, да ће НАТО престати да постоји са окончањем Варшавског уговора или да се, у сваком случају, више неће ширити, као што нам је благовремено речено, и да ће се догодити неке тектонске промјене у начину на који смо комуницирали", рекао је Путин, преноси Тас с.

Како је истакао, то се на крају није догодило и "констатовали смо да је у току геополитичка борба под плаштом идеолошких напетости".

Путин је указао на талас ширења НАТО ка истоку на подстицај САД који је касније услиједио, а у том контексту је навео ваздушне нападе против бивше Југославије који су прошли без санкција Савјета безбједности УН, војне операције у Ираку и Авганистану, као и ескалацију вјерског екстремизма у Сјеверном Кавказу.

"То се дешавало једно за другим као гром из ведра неба, али је то требало да очекујемо. Па ипак, благо речено, ми смо показали неспособност и неуспјех да схватимо шта ће се догодити са земљом и широм свијета након нашег једностраног узмака", истакао је руски предсједник.

Он је навео и да су тада многи савезници Источне Њемачке у западном блоку доводили у питање уједињење са Западном Њемачком, а сумње су изражаване и у САД.

"У Русији то није било случај. Русија је сматрала да, ако нејмачки народ жели уједињење, онда би било контрапродуктивно, штетно и неправедно то спречавати. И тако је (Русија) у томе помогла, прилично несебично", закључио је Путин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана