Пушков: Путин није антиамерички настројен

Танјуг
Пушков: Путин није антиамерички настројен

Москва - Говор руског председника у Сочију, био је пун критике САД, али не и антиамерички, оцјенио је предсједник одбора за спољне послове руске Думе Алексеј Пушков.

Пушков је то написао на свом Твитер налогу, додавши да САД баш и не подносе критику.

Већи дио Путиновог говора на јучерашњем међународном дискусионом клубу "Валдај" у Сочију, пренијела је руска агенција Тасс, био је усмјерен на америцку глобалну политику, као одговор на изјаву америчког предсједника Барака Обаме који је рекао да Русија представља другу глобалну опасност по безбједност послије епидемије еболе, али прије тероризма.

Путин је рекао да самопрокламовни лидер - САД, које су се прогласиле побједником "хладног рата", сматра да нема потребе за реконструкцијом међународних односа.

"Стекао се утисак да су такозвани 'побједници' хладног рата одлучили да искористе ситуацију и промјене свијет искључиво за своје потребе и интересе", рекао је Пушков.

Путин је јуче рекао да се међународна заједница налази на историјској прекретници, гдје се у светском поретку мијењају "правила игре" и постоји претња "игре без правила", успротививши се тези о ексклузивној улози САД и оптуживши Вашингтон за потезе који су продубили неравнотежу у свијету.

Систем глобалне безбједности озбиљно је ослабљен и нема гаранција да је она у стању да сачува свијет од потреса, упозорио је Путин.

"Прогласивши се побједницима у "хладном рату", САД су самоуверено схватиле да за тим (реконструкцијом међународних односа) једноставно нема потребе. Умјесто успостављања новог баланса снага, који је неопходан услов за поредак и стабилност, напротив, предузети су кораци који су оштро продубили дисбаланс", рекао је Путин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана