Пукотине у плановима за независност Каталоније

Пукотине у плановима за независност Каталоније 07.10.2017 11:31 | Срна

Барселона - Међу лидерима региона Каталоније појавиле су се несугласице око планова за једнострано проглашење независности након одржавања референдума који је Мадрид прогласио илегалним.

Предсједник Каталоније Карлес Пуигдемон запријетио је да ће у наредним данима прогласити независност али је регионални министар за пословање Санти Вила предложио "прекид ватре" у спору са централним властима.


У чланку објављеном у каталонском дневнику "Ара" Вила је затражио од просепаратиста да "сагледају користи и посљедице" од проглашења независности.

Пуигдемон је одгодио за уторак 10. октобра излазак пред регионални парламент за када су поједини лидери затражили проглашење независности.

Сједница парламента на којој би били анализирани резултати одржаног референдума првобитно је била заказана за 9. октобар али је шпански Уставни суд суспендовао.

Каталонске власти још нису званично ратификовале резултате гласања, чиме би био покренут дводневни рок за проглашење независности у парламенту.

Аналитичари истичу да у случају једностраног проглашења независносто каталонске власти ризикују да изгубе подршку међународне јавности и да ће то Мадриду дати изговор за снажнији одговор.

Међутим, уколико буду и предуго чекали резултати референдума изгубиће на замаху.

Од одржавања референдума прије седам дана, Пуигдемон је позивао на међународно посредовање. Швајцарско Министарство спољних послова саопштило је да је у контакту са обје стране у спору али да "тренутно не постоје услови за договор".© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица