»Pukotina« u timu Štajnmajer - Merkelova?

Agencije
»Pukotina« u timu Štajnmajer - Merkelova?

Berlin - Da li njemački kancelar Angela Merkel u ukrajinskoj krizi igra ulogu ''lošeg'', a njen šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer ''dobrog policajca'' ili u ovom timu smirenih, razumnih i pragmatičnih - kako se kaže i za jedno i za drugo - postoje prve pukotine u diplomatskom frontu protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina, pitanje je na koje se u Berlinu oficijelno odbacili mogućnost razlika i naglasili zajedništvo Merkel-Štajnmajer, prenose njemački mediji.

Ukrajinska kriza je stvar najveće važnosti i za Merkelovu i Štajnmajera u kojoj on, ipak, ima svoj sopstveni ton, kažu analitičari i, ukazujući da su njih dvoje dobar, uigrani tim, postavljaju pitanje da li je ukrajinska kriza stavila ''duh tog tima'' na prvu probu.

I dok je, poslije mnogih, neuspjelih razgovora sa Putinom Merkelovoj u Sidneju bilo ''strpljenje na kraju'' pa je upozorila da opasnost širenja ''ruskog požara'' čak do Balkana, njen šef diplomatije je nešto kasnije, ne pominjući njeno ime, pozvao na verbalno umirenje, podsjeća štampa, postavljajući pitanje da li se iza toga krije neka nova strategija ''dobrih i loših policajaca'' ili se naziru prve pukotine u do sada odlučnom ''dvojcu'' u diplomatskom frontu protiv Rusije.

U Berlinu se oficijelno kaže da nema razlika između Merkelove i Štajnmajer, a njemački politički magazin ''Špigel'' piše da je Štajnmajer svoju ulogu samosjvesno definisao i da on ''spoljnopolitički parket'' ne želi da prepusti samo Merkelovoj.

Za razliku od svog prethodnika Gvide Vestervela, kome se prebacivalo minimiziranje ugleda, odnosno, uticaja samog Ministarstva, Štajnmajer želi da bude shvaćen i da postavi sopstvene akcente, pa i ako time protivureči Merkelovoj, kažu analitičari.

''Štajnmajer nastupa kao neka vrsta sporednog kancelara. Američki ''Njujork tajms'' ga je u jednom podužem članku pohvalio kao čovjeka centra'', piše ''Špigel'' o ovom socijaldemokrati za koga analitičari kažu da je razložan i da ga znaju da uvažavaju i politički neistomišljenici.

Za Štajnmajera se kaže da se svojim angažmanom za dogovor između ukrajinskog predsjendika Viktora Janukoviča i opozicije eksponirao još ranije nego što su se  mogle nazreti dimenzije ukrajinske krize i da je, takođe, dan pošto se Merkelova verbalno obračunala sa ''agresivnom  ruskom spoljnom politikom'' ponovo bio u Kijevu, a zatim i u Moskvi, gdje se iznanada susreo sa Putinom.

U Moskvi se pažljivo registruju ''tonske razlike'' između Štajnmajera i Merkelove, navode njemački mediji i zbog iznenadnog susreta Štajnmajer-Putin postavljaju pitanje o daljim ciljevima ruskog predsjednika, dok njemački političari upozoravaju da šef Kremlja pokušava da posvađa zapad.

''Partijski prijatelji Merkelove ne kritikuju, doduše, otvoreno susret Putin-Štajnmajer, ali upozoravaju idirektno da se u diploamtskom frontu ne sme dopustiti pukotina'', piše ''Špigel'' i prenosi izjavu zamjenika šefa poslaničkog kluba demohrišćana Andreasa Šokenhofa da se svaka prilika za dijalog mora koristi.

Šokenhof je, takođe, upozorio da će u slučaju da Putin pokuša Merkelovu i Štajnmajera da okrene jednog protiv drugog, to propasti, pošto oni zajedno, kao i njihovi evropski partneri, kako je rekao, vuku ''uže'' na jednu stranu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana