Puđdemon može da učestvuje na izborima u decembru

Srna
Puđdemon može da učestvuje na izborima u decembru

Madrid - Španska Vlada saopštila je danas da će pozdraviti učešće otpuštenog katalonskog predsjednika Karlesa Puđdemona na izborima zakazanim u tom regionu za decembar.

Portparol španske Vlade Inigo Mendez de Vigo rekao je da bi, ukoliko Puđdemon želi da nastavi da bude u politici, na šta ima pravo, trebao da se pripremi za nove izbore.


Puđdemon je nešto ranije pozvao na demokratsku borbu protiv preuzimanja vlasti Madrida u Kataloniji nakon što je taj region jednostrano proglasio nezavisnost od Španije.

"Siguran sam da, ukoliko Puđdemon bude učestovovao na izborima, može da iskoristi tu demokratsku borbu", kaže De Vigo.

Nakon raspuštanja regionalnog parlamenta i Vlade Katalonije španski premijer Marijano Rahoj je juče najavio da će izbori u Kataloniji biti održani 21. decembra.

De Vigo je izrazio uvjerenje da će regionalna policija Katalonije poštovati zakon nakon što je Madrid otpustio neke od lokalnih lidera.

On je dodao da će, ukoliko Puđdemon odbije da napusti funkciju, Vlada reagovati "inteligentno i razumno".

Španski ministar unutrašnjih poslova Huan Ignasio Zojdo u svom saopštenju naveo je da je otpušten šef regionalne policije Hoze Ljuid Trapero protiv kojeg je ranije pokrenuta istraga za podsticanje na pobunu.

Regulative Madrida prate Član 155 španskog Ustava prema kojem je Vladi dozvoljeno da reaguje protiv pobune na svojim teritorijama.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana