Пуцњава на истоку Украјине

Б92, Танјуг
Пуцњава на истоку Украјине

Доњецк - Наоружана група напала двије полицијске станице у проруски настројеним градовима Краматорс и Красни Лиман на истоку Украјине. Полиција је одговорила

Група од око 50 наоружаних људи заузела полицијску зграду у Краматорску, јавља РТС.

Министар унутрашњих послова Арсениј Аваков је објавио информацију на свом Фејсбук профилу да је дошло до размјене ватре у том граду, код полицијске станице, када су покушали да је заузму наоружани демонстранти, јавља наша дописница.

Он је обећао да ће владин одговор бити "веома оштар". Аваков је додао да су јединице специјалних снага распоређене у тој области.

Раније данас, шеф регионалне полиције у граду Доњецк на истоку Украјине је саопштио да напушта функцију уважавајући захтјеве проруских демонстраната.

Дописница Б92 из Доњецка Александра Годфроа јавила је да је мања група демонстраната јутрос покушала да уђе у зграду Тужилаштва у Доњецку, а затим су демонстранти дошли до зграде регионалне полиције, скинули заставу Украјине и поставили заставу Доњецке области.

Демонстранти су полицији поставили питање да ли је уз Украјину или народ. Начелник полиције им је одговорио да је свим срцем уз Донбас и поднио је оставку.

"У складу са вашим захтјевима ја се повлачим", казао је демонстрантима шеф полиције Константин Пожидајев, наводи Ројтерс.

Специјалне јединице су касније дошле до полиције Доњецка и приклониле се демонстрантима, обећавши да неће да испуне ни једну наредбу против мирних демонстраната и народа.

Око 200 проруских демонстраната наоружаних палицама и моткама заузело је раније данас сједиште полиције у Доњецку на истоку Украјине, извјестио је дописник агенције АФП.

Демонстранти приликом заузимања зграде нису наишли на отпор, а аутобус са неколико десетина припадника интервентне полиције, који су брзо стигли на лице мјеста, имали су на себи наранџасто-црне траке, које симболизују подршку руским властима.

Проруски демонстранти данас и даље држе под контролом кључне зграде владе у источној Украјини, иако је украјински премијер Арсениј Јацењук обећао већу аутономију региона.

Украјински премијер Арсениј Јацењук искористио је посјету истоку земље да покуша да увјери проруско становништво да ће та област добити већа овлашћења.

"У име Владе Украјине желим јасно да поручим да не само да је Влада отворена за дијалог са свим регионима, већ је спремна и да испуни жеље свих грађана, уколико су у складу са законом. У оквиру уставних промјена, пружићемо прилику за креирање рјешења за специфичне и актуелне потребе сваког региона", рекао је Јацењук.

Ова и сличне окупације зграда државне безбједности у Славјанску и Луганску, у источној Украјини, представљају један од највећих изазова са којима се нови украјински лидери суочавају од када су у фебруару смјенили предсједника Виктора Јануковича кога подржава Кремљ и одлучили се за савез са Западом, наводи АФП.

"Мислим да не би требало да се плашимо народа. Народ који је дошао данас је наш народ, народ из Доњецка, они нису из Русије, они су из Славјанска из Краматорска. Њима су досадиле лажи. Мени као градоначелнику овога града најбитније је да нико није убијен или повређен", рекао је градоначелник Славјанска.

Становници источне Украјине истрајни су у свом захтјеву да се одржи референдум.

"Нећемо чак никога ни питати. Одлучили смо због себе да ћемо одржати референдум, и тако ће и бити", рекла је једна од грађанки, док је друга додала:

"Побједа ће бити наша. Ово је руска земља и ми смо овдје због истине. Хиљаде људи остају овде и у центру током ноћи. У случају сукоба погодиће нас први меци, али ми ћемо побједити."

У данашњим нередима су нападнуте двије новинарске екипе, јавља наша дописница.

Проруски демонстранти успоставили контролне пунктове у Славјанску

Проруски демонстранти, наоружани аутоматским оружјем, успоставили су раније данас контролне пунктове на путевима у граду Славјанску на истоку Украјине, јавила је агенција Ројтерс, позивајући се на изјаве свједока.

Маскирани мушкарци заустављају возила прије него што их пусте да прођу.

Барикаде су, како наводе свједоци, направљене од аутомобилских гума и врећа са пијеском, а постављене су на путевима који воде ка Доњецку и Луганску.

На једној од барикада вијори се руска застава, а на другој црно-плаво-црвена застава "Републике Доњецк".

Проруски демонстранти су раније заузели зграду у Славјанску, у Доњецкој области, у којој се налази локално сједиште украјинске Државне безбједности и зграду полиције.

Из зграде полиције у Славјанску су узели најмање 400 пиштоља и 20 комада аутоматског оружја, саопштила је полиција из Доњецка.

Један од чланова народне милиције Донбас је изјавио медијима да нико није повређен током напада у сједишту полиције, додајући да ће зграда владе бити под њиховом контролом док референдум не буде одржан, преноси Раша тудеј.

Активисти у Славјанска града у сјеверном делу региону Доњецк од 120.000 становника, заузели су зграду Градског вијећа у суботу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана