Пта је ова летјелица САД радила на тајној мисији у свемиру?

Independent
Пта је ова летјелица САД радила на тајној мисији у свемиру?

Тајна свемирска летjелица без људске посаде, која је провела скоро 2 године на тајној мисији орбитирајући око Земље, слетjела је у САД, пише "Independent".

Летjелица, која подсjећа на минијатурну верзију спејс шатла, безбjедно је слетjела у војну базу у Калифорнији.

С обзиром на тајност мисије, појавиле су се бројне теорије које покушавају да одгонетну шта је летелица X-37B радила у свемиру током 674 дана проведених у орбити.

Поједини стручњаци спекулишу да је летjелица носила шпијунску опрему, док поједине теорије звуче као да су дошле из неких од филмова о тајном агенту Џејмсу Бонду, укључујући и тврдњу да је свемирска летjелица била у стању да „краде" сателите других нација.

Америчко ваздухопловство не открива никакаве детаље у вези са овом мислијом, а једини званичан податак у вези са временом проведеним у свемиру односи се на „експерименте у орбити".

Овај програм је од почетка на одређени начин представљао сироче с обзиром да је надлежност над њим била повjеравана бројним агенцијама, а међу њима је била и NASA.

Летjелица која је слетjела у САД 17. октобра једна је од двије које је направио Боинг, а у питању је трећа мисија програма који је започет у децембру 2012. године.

САД планирају да лансирају и четврту мисију током 2015. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана