Prvi saradnik Merkelove: Turska ne može u Evropsku uniju

Agencije
Prvi saradnik Merkelove: Turska ne može u Evropsku uniju

Berlin - Njemački vicekancelar Zigmar Gabrijel je nizu izjava koje "podrivaju volju" Angele Merkel dodao i da ne vidi da Turska može da bude članica Evropske unije.

Tim riječima se pridružio austrijskom državnom vrhu, koji se poslije neuspjelog puča i odmazde Erdoganovog režima usprotivio pridruživanju zvanične Ankare evropskoj zajednici država i naroda, uz primjedbu da ne postoji demokratski potencijal potreban za to.

Gabrijel je istakao da ne vidi da će Turska postati članica Evropske unije "dok traje njegova politička karijera", čak i ako Ankara izađe u susret svim zahtjevima za članstvo, iako je cio postupak započet još 2005. godine.

"Čak i da ste veoma optimistični po pitanju moje karijere, ja ne vidim da Turska može da bude članica Evropske unije. Ne možemo da prihvatimo u članstvo Evropske unije ’grad-državu’", rekao je 56-godišnji prvi saradnik njemačke kancelarke.

Prema njegovim riječima, veliki logistički problem je to što Turska ima veliki broj stanovnika, od oko 79 miliona, prema procjenama Svjetske banke.

"Kako bi to funkcionisalo kada Evropska unija trenutno gubi jednu od najvažnijih članica i i dalje nema način da organizuje sama sebe?", ocijenio je Gabrijel, podsjećajući na Brezgit.

Istakao je da bi Turska, u dalekoj budućnosti, mogla da bude partner "u krugu", reformisane Evropske unije.

Gabrijel je ranije istakao da je pitanje koliko će prijateljska politika prema izbjeglicama kancelarke Angele Merkel moći da bude održiva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana