Prvi putnički brod iz Sjeverne Koreje stigao u Rusiju

Tanjug
Prvi putnički brod iz Sjeverne Koreje stigao u Rusiju

Vladivostok - U rusku luku Vladivostok juče je stigao prvi putnički brod iz Sjeverne Koreje sa 40 putnika, čime je uvedena nova redovna pomorska linija koja će povezati dvije zemlje.

Prvi putnici na brodu, koji je u srijedu uveče krenuo iz sjevernokorejske luke Rason, bili su predstavnici kineskih putničkih agencija i ruski državljani, a prevoz turista očekuje se sljedeće sedmice.

Brod, koji ima 40 kabina i može da primi 200 putnika i oko 1.500 tona tereta, restoran, dva bara, saunu i salu za zabave, saobraćaće jednom sedmično.

Japan je izrazio zabrinutost zbog pokretanja prve pomorske linije između Sjeverne Koreje i Rusije, najavljujući da će pažljivo pratiti uticaj ovaj razvoj događaja u kontekstu napora da se obuzdaju nuklearne prijetnje Sjeverne Koreje, prenosi Sputnjik.

Između Rusije i Sjeverne Koreje do sada nisu saobraćali putnički brodovi. Sjevernokorejski grad Rason koji se graniči sa ruskom Primorskom teritorijom i kineskom provincijom Đilin ima status specijalne ekonomske zone.
Čak i u sovjetsko vrijeme nije postojala teretno-putnička pomorska linija između dvije zemlje, podsjeća TASS.
Saobraćaj između dvije zemlje do sada se odvijao avionskim putem između Vladivostoka i Pjongjanga i željeznicom preko stanice Hasan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana