Prvi hotel sa 5* za džihadiste ID

B92
Prvi hotel sa 5* za džihadiste ID

Mosul - Prvi hotel sa pet zvezdica za džihadiste Islamske države otvoren je u Mosulu, a od drugih hotela se razlikuje po tome što nema bar.

S obzirom da bojno polje nije mnogo komforno, ekstremisti su odlučili da na osvojenom području otvore i jedan ovakav objekat.

Ninava Internešnal hotel je bio jedan od najluksuznijih hotela u Iraku, ali će sada u njegove 262 sobe boraviti ekstremisti terorističke grupe i oni koji podržavaju ID.

Posmatran iz daleka, ovaj hotel izgleda kao i svi drugi, ali kada se priđe bliže primjetne su mnogobrojne zastave ID koje “krase” prostor oko hotela.

Hotel džihadista ima bazen, teniske terene i teretanu za one koji žele da ostanu u formi tokom boravka.

Hotel se promoviše na Tviteru, a na otvaranju 1. maja, kako se navodi, muslimani su mogli da borave besplatno.

Otvaranju su prisustvovali nenaoružani muškarci i žene odjevene u skladu sa strogim pravilima Islamske države. Koka-kola je zamjenila šampanjac, a voda vino, jer je alkohol strogo zabranjen u hotelu.

Nader Hašemi, profesor Univerziteta u Denveru smatra da je ovo znak da džihadisti planiraju da ostanu u Mosulu.

“Mislim da je ovim poslata upozoravajuća poruka svijetu koja glasi: Islamska država nije prolazni fenomen. Ukoliko želite da je posetite, dođite u naš hotel, povedite i porodicu i lijepo se provedite”, navodi on za Raša tudej i dodaje da je sve to samo jedan dio propagande.

Otvaranje hotela je posljednji u nizu poteza kojim ID pokušava da predstavi da se život normalno odvija u područjima koja drže pod kontrolom u Iraku i Siriji. Džihadisti su u aprilu objavili da je u opticaju novi izvod iz matične knjige rođenih za svu novorođenu djecu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana