Prva žrtva haosa u Virdžiniji, auto uletio u ljude

Agencije
Prva žrtva haosa u Virdžiniji, auto uletio u ljude

Šarlotsvil - Na protestnom skupu u Šarlotsvilu dogodio se incident, kada je automobil uletio u gomilu ljudi. Jedna osoba je na protestu izgubila život.

Najmanje 19 osoba je povređeno kada je auto uletio u ljude, prenosi AP.

"Policija Šarlotsvila i države Virdžinija su na terenu, gdje su prijavljena tri incidenta sa automobilima. Prijavljene su višestruke povrede", navodi se u policijskom saopštenju, prenosi AFP.

Jedan od svjedoka izjavio je da je desetak osoba povređeno u incidentu koji je on nazvao "namjernim", kao i da je jedna djevojka zadobila povrede kada se automobil vratio malo unazad i opet udario.

Prema iskazima još nekoliko svjedoka, povređeni su učesnici kontramitinga, kojim su željeli da negoduju zbog mitinga među kojima su bili pristavlice Kju Kluks Klana i simpatizeri neo-nacista.

Na lice mjesta brzo su stigla ambulantna kola.

"Srce mi je slomljeno zbog gubitka života. Apelujem na ljude dobre volje – idite kući", napisao je na Tviteru gradonačelnik Šarlotsvila Majk Signer.

Zvaničnici u Šarlotsvilu u Virdžiniji proglasili su vanredno stanje nakon što su izbili veliki sukobi na skupu nacionalista.

Učesnici mitinga "Ujedinimo desnicu" protive se planovima lokalnih vlasti da iz parka u centru grada uklone statuu generala Roberta Lija, komandanta snaga Konfederacija u američkom građanskom ratu i protivnika ukidanja ropstva. Ubrzo je organizovan i kontramiting.

Tragedija se dogodila u već napetoj atmosefori, dva sata poslije skupa ekstremne desnice, koju je policija rasterjala suzavcima.

Lokalni mediji su prije skupa strahovali od nasilja pošto je u Virdžiniji zakonom dozvoljeno posjedovanje i nošenje oružja na javnom mjestu.

Vlasti Virdžnije su prije skupa proglasili vanredno stanje kako bi prema zakonu mogli da rasporede dodatne snage bezbjednosti.

Kako su ranije naveli analitičari, poslije pobedje Donalda Trampa i uspona ekstremističkog pokreta "alt-right" (alternativna desnica), novom usponu se nada i Kju Kluks Klan.

KKK zagovara superiornost bijele rase, antisemitizam, rasizam, antikomunizam, antikatolicizam, homofobiju i nativizam. Radi ugnjetavanja američkih crnaca i drugih društvenih ili etničkih grupa, taj pokret je nekada koristio i terorističke metode, zastrašivanje i nasilje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana