Прва жена на челу ЦИА, професионални обавјештајац

Агенција
Прва жена на челу ЦИА, професионални обавјештајац

Вашингтон - Прва жена у историји САД, која ће бити именована за директора Централне обавештајне агенције (ЦИА), ина Хаспел, је професионални обавјештајац, која је некада била задужена за затвор ЦИА на Тајланду познат по оштрим методама испитивања затвореника.

Хаспел, која је у претходном периоду обављала дужност замјеника директора ЦИА, помагала је у извршењу наређења да се униште видео снимци испитивања затвореника наливањем воде, а због чега је Министарство правде покренуло истрагу која се завршила без оптужби, преноси АП.

Хаспел је члан ЦИА од 1985. године и била је шеф Одјељења за испоставе те обавештајне агенције у иностранству.

У Вашингтону је обављала неколико важних руководећих позиција, укључујући замјеника директора Националне тајне службе и замјеника националне тајне службе за стране обавјештајне службе и повјерљиве задатке.  

Њену каријеру похвалили су ветерани обавјештајне службе, укључујући бившег директора Националне обавјештајне службе Џејмса Клапера који је недавно смијењен.

Истовремено, њено именовање узнемирило је Америчку унију за грађанске слободе и друге борце за људска права који сматрају да је узнемирујуће то што је Трамп за мјесто директора ЦИА одабрао некога ко је био укључен у груб испитни програм.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана