Prva partija migranata izlazi na izbore 2017.

Agencije
Prva partija migranata izlazi na izbore 2017.

Amsterdam, Berlin - Prva evropska partija migranata Denk najavila je da će se naredne godine kandidovati na parlamentarnim izborima u Holandiji.

Ova vijest izazvala je veliku pažnju medija njemačkog govornog područja. Većina se pri tome poziva na analizu objavljenu u njemačkim medijima, u kojoj se odmjeravaju trendovi budućnosti i izvodi paralela sa, za sada neuspješnom njemačkom muslimanskom partijom BIG - Savez za inovaciju i pravdu.

U Holandiji sada postoji partija useljenika i ljudi migracionog porijekla - Denk. Taj "pokret", kako sam sebe naziva, medijima je sve zanimljiviji.

Partiju Denk, koja se na njemačkom čuje kao naredba "Misli!", osnovala su krajem 2014. godine dvojica parlamentaraca turskog porijekla, Tunahan Kuzu i Selčuk Ozturk, koji su poslije svađe zbog integracione politike vlade napustili svoju socijaldemokratsku frakciju i osnovali vlastitu, religiozno-političku.

Ono što je u početku ličilo na privatni rat dvojice poniznih muslimana sa holandskim socijaldemokratama zbog njihovog kritičkog stava prema turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, ovih dana razvija se u pomodnu pojavu među mladim neoholanđanima. Najprije je prošlog novembra partiji pristupila bivša mis Holandije za 2014. godinu Tatjana Maul, čija je porodica porijeklom iz Makedonije, i postala portparol stranke.

Drugi veliki adut je osvojen pristupanjem poznate televizijske voditeljke Silvane Simons, čije je porodično porijeklo iz bivše kolonije Surinama i najavom kandidature stranke na parlamentarnim izborima u Holandiji iduće godine.

Prošle godine se stranci pridružilo dvije hiljade ljudi.

Eksperti predviđaju da bi se u narednih nekoliko godina stranci moglo pridružiti i do milion ljudi.

Cilj stranke je da se suprotstavi antiislamskoj partiji Gerta Vildersa, koja je u ovom trenutku najjača frakcija u holandskom parlamentu. Ona se takođe želi suprotstaviti svim pokretima koji propagiraju takvu politiku.

Za čelnike Denka Vilders je "Adolf Hitler nove istorije".

Ozturk je istakao da se Denk zalaže za slobodu mišljenja. Ali, kazao je, to ne znači, na primjer, da podržava rad antireligijskih magazina, kao što je pariski satirični list "Šarli ebdo".

- U pregrijanoj političkoj atmosferi Holandije Denk ima dobre šanse za uspjeh. U Holandiji postoji duga tradicija tolerancije, ali i snažni trend getoizacije u predgrađima. Proces polarizacije je na djelu, sa desnim populistom Gertom Vildersom i njegovim PVV-om kao najpopularnijom partijom, kaže Tobijas Ecold iz njemačke Fondacije za nauku i politiku.

To je razvoj koji pogoduje rađanju suprotne energije, a upravo se tako inscenira Denk: kao "nova snaga" u desno orijentisanom društvu.

- Ali, Erdogan se ne smije kritikovati, suprotno misleći muslimani su "otpadnici", a držanje prema Izraelu i uopšte Jevrejima je vrlo problematično. Polarizacija koja je na djelu odvijaće se i dalje u korist Gerta Vildersa i Denka - smatra Ecold.

Internet platforma

Izvan Holandije se islamski fanatici iz Denka prezentuju naglašeno otvoreno i "antirasistički", sa lijepim istočnoevropskim modelom Tatjanom Maul i obojenom televizijskom voditeljkom Simons kao rafiniranom naslovnom stranom, dok prema unutrašnjosti vlada ledena muslimanska proračunatost, prenose mediji u Beču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana