Пронађен тајни досије са именима 173 члана ИД, Европа мета

Агенције
Пронађен тајни досије са именима 173 члана ИД, Европа мета

Досије с именима 173 припадника Исламске државе пронађен је у скровишту терористичке организације у Мосулу, пише њемачки "Велт", а преноси загребачки "Индекс".

Како наводе, ријеч је о списку потенцијалних бомбаша самоубица који су спремни да нападну Европу у знак освете за поразе ИД у Ираку и Сирији.

Досије су пронашле ирачке специјалне снаге приликом ослобађања Мосула прије неколико мјесеци и прослиједиле су га америчким обавијештајним службама на евалуацију, а оне потом Интерполу.

У мају је Интерпол послао списак свим европским тајним службама, јавља "Велт".

Уз имена џихадиста у документу се налазе и њихове фотографије и земље поријекла. Њемачки лист наводи да неке од фотографија изгледају као оне с пасоша, као и да се на већини терористи "радосно смијеше", док на некима изгледају "срамежљиво или озбиљно".

Већина је из Ирака, али их има и из Туниса, Марока, Јордана, Саудијске Арабије и Таџикистана.

Међутим, шест терориста на списку долази из Европе - Белгије, Холандије, Француске и Њемачке.

Једини њемачки држављанин са списка је Сами Ј. (27), одраније познат као вођа вехабијске организације "Милату Ибрахим" која је забрањена у Њемачкој.

Као и други страни борци Исламске државе и он има свој псеудоним - Абу Асид ал-Алмани, што значи "њемачки" на арапском језику. Отпутовао је 2012. у Египат, потом у Либију и на крају у Сирију гдје се придружио ИД, а накнадно су за њим дошли његова супруга и дијете.

Исламска држава је у јулу објавила да је Ал Алмани погинуо, не наводећи како.

Западне обавијештајне службе због тога су посумњале да се ради о намјерној дезинформацији како би Исламска држава прикрила план да га прокријумчари назад у Европу на самоубилачку мисију.

Процијењује се да је чак 6.000 европских муслимана до сада отишло да се бори у Сирију и Ирак за Исламску државу, од чега 940 из Њемачке. Неки су се у међувремену вратили, многи су погинули у борби или самоубилачким нападима. Колико их је још увијек на подручју све мањег "калифата", није познато.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана