Procurio plan za zaustavljanje izbjegličkog talasa?

Agencije
Procurio plan za zaustavljanje izbjegličkog talasa?

EK je razradila akcioni plan s Turskom kako bi se zaustavio priliv izbjeglica u Evropu, pišu njemačke novine, pozivajući se na izvore u EK i njemačkoj vladi.

Mediji navode da će prema tom planu Turska morati bolje da štiti svoju granicu sa Grčkom, što znači da će turske i grčke službe koje kontrolišu granicu na moru morati zajedno da patroliraju istočnim dijelom Egejskog mora.

Tu akciju će nadgledati Fronteks, koji će izbjeglice vraćati nazad u Tursku, javlja Hina, a prenose hrvatski mediji.

U Turskoj će biti izgrađeno šest novih izbjegličkih kampova koji će imamti kapacitet prihvata dva miliona ljudi. Evropska unija će delimično finansirati te projekte

Članica EU, po tom planu, će se obavezati na prihvat dijela izbjeglica kako bi se do pola miliona ljudi moglo premjestiti u Evropu, a da pritom ne moraju da plaćaju krijumčarima ili polaze na opasna putovanja Sredozemljem, pišu novine.

Navedeno je i da je taj plan dogovoren prošle nedjelje i da se predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker oko toga savjetovao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Fransoa Olandom.

Turski predsjednik Tajip Erdogan sastaće se u ponedjeljak s Junkerom, a portparol EK rekao je da je će taj sastanak biti posvećen načinima "jačanja saradnje kako bi se zajednički pozabavili izbjegličkom krizom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana