Процурио план за заустављање избјегличког таласа?

Агенције
Процурио план за заустављање избјегличког таласа?

ЕК је разрадила акциони план с Турском како би се зауставио прилив избјеглица у Европу, пишу њемачке новине, позивајући се на изворе у ЕК и њемачкој влади.

Медији наводе да ће према том плану Турска морати боље да штити своју границу са Грчком, што значи да ће турске и грчке службе које контролишу границу на мору морати заједно да патролирају источним дијелом Егејског мора.

Ту акцију ће надгледати Фронтекс, који ће избјеглице враћати назад у Турску, јавља Хина, а преносе хрватски медији.

У Турској ће бити изграђено шест нових избјегличких кампова који ће имамти капацитет прихвата два милиона људи. Европска унија ће делимично финансирати те пројекте

Чланица ЕУ, по том плану, ће се обавезати на прихват дијела избјеглица како би се до пола милиона људи могло премјестити у Европу, а да притом не морају да плаћају кријумчарима или полазе на опасна путовања Средоземљем, пишу новине.

Наведено је и да је тај план договорен прошле недјеље и да се предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер око тога савјетовао с њемачком канцеларком Ангелом Меркел и француским предсједником Франсоа Оландом.

Турски предсједник Тајип Ердоган састаће се у понедјељак с Јункером, а портпарол ЕК рекао је да је ће тај састанак бити посвећен начинима "јачања сарадње како би се заједнички позабавили избјегличком кризом".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана