Приштини рок три недjеље: Нека нас хапсе

Танјуг
Приштини рок три недjеље: Нека нас хапсе

Косовска Митровица - Одборници десет општина са српском већином на КиМ усвојили су једногласно закључке, којима најављују формирање ЗСО.

Формирање ЗСО најављују ако Приштина не предузме конкретне кораке у наредне три недjеље, захтевају кажњавање налогодаваца напада на учеснике унутрашњег дијалога прије два дана и траже од међународних мисија да повећају будност и превентивно дјелују у случају напада на припаднике српског народа.

Легални и легитимни представници српског народа општина Сјеверна Митровица, Звечан, Зубин Поток, Лепосавић, Грачаница, Ранилуг, Штрпце, Клокот, Ново Брдо и Партеш на заједничкој сједници донијели су закључак са три захтијева.

"Уколико Приштина не буде спремна да у наредне три недјеље почне да ради на формирању ЗСО, српске општине и институције ће саме почети формирање ЗСО, њених тијела и институција. Ми смо спрмени да на стварању статута ЗСО радимо у сарадњи са Београдом у Приштином онако како је предвиђено споразмом", наводи се у првој тачки.

"Почетком рада на стварању ЗСО у том смислу сматрам искључиво јасно и јавно показану спремност да се на томе ради, не деклраративно, али и неузимајући у обзир одлуке уставног суда којима су поништена 22 од 23 принципа за оснивање ЗСО. Такав покушај да се на томе ради би за нас значио исто што и неформирање и у том случају бисмо, такође, започели њено формирање на начин предвиђен споразумом", најављује се у закључцима из Митровице.

Са састанка је упућен захтјев да се налогодавци и извршиоци "терора над грађанима, представницима српског народа и медија од 26. марта најхитније процесуирају и казне, а министар унутрашњих послова и директор полиције поднесу оставке".

Такође позвани су међународни представници присутни на овим просторима, прије свега КФОР и Еулекс да повећају будност и превентивно дјелују у случају напада на српски народ и његове представнике у наредном периоду, јер је то обавеза која проистиче из њиховог мандата.

"За свако ремећење мира и угрожавање имовине и живота наших грађана сматраћемо их одговорним", поручују општине са српском већином.

Да подсјетимо, у Митровачком двору у Косовској Митровици одржан је састанак представника Срба са Косова.  

Састанак је отворио предсједавајући скупштине општине сјеверна Косовска Митровица Дејан Гурешић, који је рекао да је сједница сазвана по хитном поступку због ситуације.

Он је у име свих одборника десет скупштина најоштрије осудио вандалски акт непримерене силе над Србима и њиховим политичким представницима, као и киднаповање Марка Ђурића.

Сједници присуствује 120 одборника, а на бини је постављен лого Заједнице српских општина.

Министар за локалну самоуправу у косовској влади Иван Тодосијевић поручио је Србима на КиМ да буду уверени да ће наша држава Србија да им помогне "и да ће Бог помоћи, јер су правда и право на нашој страни".

"Пет година од како се Бриселски споразум не спроводи, колико ми тражимо да се формира ЗСО. ЗСО је за нас крвно политичко питање", рекао је Тодосијевић.

Он је подсјетио да је ЗСО међународна обавеза, а не хир Срба.

"Међутим запад и Приштина нису спремни да је формирају, а ЗСО се, нажалост, и данас користи за уцењивање Србије и Београда", рекао је он.

"Уколико запад и Приштина не желе да формирају ЗСО, имамо потпуно легитимно право да сами узмемо судбину у наше руке и сами формирамо ЗСО. Да сами одлучујемо о нашим животима", подвукао је Тодосијевић.

Срби су, додао је, одлучни и поред притисака из Приштине и ЕУ.

"Чули смо да ће да нас хапсе. Нека нас хапсе, ако могу све нас. Ми смо опредјељени за мир, наш став дијалог разговор и мир", рекао је Тодосијевић.

Он је критиковао што представници ЕУ нису дошли на овај скуп.

Састанку присуствују представници свих десет општина са већинским српским становништвом - градоначелници Клокота Божидар Дејановић, Партеша Драган Петковић, Новог Брда Светислав Ивановић, Штрпца Братислав Николић и Ранилуга Владица Аритоновић.

Ту су и градоначелници Грачанице Срђан Поповић, Лепосавића Зоран Тодић, Косовске Митровице Горан Ракић, Зубиног Потока Стеван Вуловић и Звечана Вучина Јанковић.

На захтјев предсједника Српске листе Горана Ракића састанак је симболично почео у 12.44 сати, у складу са Резолуцијом УН 12 44, и имаће само једну тачку дневног реда - политичко-безбједносну ситуацију на сјеверу Косова и Метохије.

Српска листа најавила је јуче у Београду да напушта косовске институције, а уједно је најављено и да ће српске општине формирати 20. априла Заједницу српских општина, на петогодишњицу од потписивања Бриселског споразума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана