Пријетње и приговори засјењују рођендан ЕУ

Превео: Борис Ђурић
Пријетње и приговори засјењују рођендан ЕУ

Рим - Европска унија обиљежава 60 година од потписивања Римског уговора којим су ударени темељи данашње Уније.

Лидери 27 земаља чланица ЕУ ће данас (субота) у Риму, заједно са челницима институција ЕУ, присуствовати церемонији поводом 60 година од успостављања Европске економске заједнице, која је касније прерасла у Европску унију.

Европски лидери овом приликом требало би да се осврну на достигнућа заједничког пута у посљедњих 60 година, потврде јединство, заједничке интересе и вриједности и укажу на изазове и приоритете Уније од 27 држава чланица, након одлуке Велике Британије да напусти блок.

Све то требало би да садржи декларација коју ће лидери ЕУ потписати у Риму.

Међутим, пољска премијерка Беата Шидло рекла је да би могла одбити да потпише ову декларацију уколико се не узме у обзир забринутост Варшаве. Ипак, неке дипломате су рекле да пријетња није сувише озбиљна.

Као и Пољска, тако и Грчка пријети да неће потписати римску декларацију уколико се јасно не заштите радничка права.

- Уколико декларација не буде укључивала питања која су приоритетна за Пољску, онда је нећемо прихватити. Јединство, ближа НАТО сарадња, јачање улоге националних влада и владавина заједничког тржишта које неће разједињавати већ уједињавати - то су четири приоритета која морају бити укључена у декларацију - рекла је Шидло.

Варшава се посебно супротставља "Европи са више брзина", односно идеји коју су промовисали Њемачка, Француска и Брисел, између осталих, да се помогне унаприједити систем доношења одлука у ЕУ послије "брегзита".

Ово дозвољава земљама које желе дубљу сарадњу у одређеним подручјима да врше притисак, а да не морају при том чекати на читав блок. Пољска и неке друге ЕУ земље из источне Европе се боје да би могле завршити као "другоразредне" чланице у блоку који би се кретао убрзаним темпом постављеним од стране богатијих земаља западне Европе. Реченица у римској декларацији која говори о овом концепту ублажена је да би се уврстила забринутост Варшаве, што значи да је мало вјероватно да ће Пољска уложити вето у посљедњем минуту.

С друге стране, Грчка се држи својих резерви о тексту декларације. Грци су уочили везу између пристанка на римски текст и одвојених разговора о реформама које зајмодавци траже од Атине у замјену за нове кредите. Један дипломата је рекао да се ово питање једино може ријешити када се грчки премијер Алексис Ципрас сретне са другим лидерима ЕУ.

Лидере Европске уније у петак увече требало је да прими папа Фрањо како би им упутио смјернице уочи прославе.

Проширење

Земље чланице ЕУ су до посљедњег тренутка имале пуне руке посла око усаглашавања текста декларације која ће бити потписана у Риму.

У посљедњем нацрту декларације убачен је дио који се односи на проширење и западни Балкан.
- Желимо Унију која ће остати отворена за оне европске земље које поштују наше вриједности и одлучне су у њиховом промовисању - наводи се у уводном дијелу текста римске декларације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана